Märket är satt
IF Metall och övriga facken inom industrin är överens med arbetsgivarsidan om nya normerande riksavtal. Det blir ett tvåårigt avtal och märket landar på 6.4 procent. Avtalsvärdet är 3.4 procent det första året och 3.0 det andra. Den första lönerevisionen ska göras den 1 april 2025 och den andra den 1 april 2026 (gäller inte Sinf industriavtal).
Fackförbundet framhåller att avtalen skapar möjligheter för reallöneökningar och stärker Sveriges konkurrenskraft. ”Vi förstår att detta kan bli en utmaning för delar av näringslivet,” säger Tomas Undin, förhandlingschef.
Arbetsgivarsidan påpekar att parterna har haft olika ståndpunkter men enats för att ”ta ansvar i en turbulent tid.” Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, uttrycker oro för att avtalet kan påverka konkurrenskraften negativt, särskilt jämfört med Finland och Tyskland, där löneavtalen ligger på en lägre nivå.
Observera att vårt avtal Industriavtalet kommer att förhandlas klart till slutet av april, och gäller från den 1 juni 2025.
Sinf och IF Metall har växlat avtalskrav
Sinfs avtal med IF Metall – industriavtalet – löper ut den 31 maj. Parterna växlade sina avtalsyrkanden den 20 mars. Förhandlingar om nytt avtal kommer att inledas under april månad.
IF Metall har yrkat på lönehöjningar om 1 438 kr per månad vilket motsvarar en procentuell höjning om 4,2 procent. Utöver detta har IF Metall bland annat yrkat på ytterligare delpensionsavsättning, rätt till förskottsemester, rätt till ledighet för att pröva på annat arbete, ett nytt ob-tillägg för nattarbete, och dessutom att regeln om att endast fulla halvtimmar ska medräknas vid övertidsersättning ska tas bort.
Sinf har avvisat IF Metalls lönekrav och motsatt sig ytterligare avsättningar till delpension. En av de viktigaste frågorna för Sinf är att avtalets ob-tillägg anpassas till övriga kollektivavtal inom tillverkningsindustrin. Sinf har också bland annat yrkat på att det ska införas skrivningar om användandet av mobiltelefon på arbetstid, att arbetsgivarens skyldighet att administrera fackavgifter tas bort och att reglerna om visstidsanställning förbättras.
Den ekonomiska verkligheten präglas av en osäker marknad där vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur och där inflationen åter tagit fart. Företag inom industrin står inför ökade kostnader och minskad efterfrågan, vilket gör det särskilt utmanande att möta de löneökningar som IF Metall föreslår.
– Vi förstår behovet av reallöneökningar för anställda inom Sinfs avtalsområde, men lönehöjningarna måste anpassas till den ekonomiska verkligheten. Att pressa fram orimliga löneökningar riskerar att leda till färre jobb och försämrad konkurrenskraft för Sveriges små och medelstora tillverkningsföretag, säger Sinfs vd Carl Aschan.
Vi eftersträvar en hållbar löneutveckling som säkerställer både företagens långsiktiga överlevnad och trygga anställningar för medarbetarna. Därför är det avgörande att avtalsförhandlingarna präglas av realism och ansvarstagande.
Avtalsrörelsen engagerar Sinfs medlemmar
Avtalsrörelsen 2025 är i full gång och avtalsförhandlingarna har mött ett stort engagemang från våra medlemmar.
Sinfs avtal med IF Metall – Industriavtalet – löper ut den 31 maj, och vi är mycket nöjda över att ha en ovanligt stor och engagerad förhandlingsdelegation i år. Delegationen har haft sitt första möte och fastställt Sinfs avtalsyrkanden, som kommer att växlas med IF Metall den 20 mars.
Under avtalsrörelsen kommer delegationen att träffas regelbundet och spela en central roll i förhandlingarna. En av delegaterna är Sara Blomqvist, CFO på Plast Petter i Hova (på bild ovan). Hon ser det som både spännande och lärorikt att vara en del av delegationen och ser fram emot att, i sin roll som ekonomichef på ett tillverkningsföretag, bidra med värdefulla kunskaper och erfarenheter om branschens förutsättningar.
Förhandlingarna med IF Metall sker i slutet av april och beräknas vara klara i god tid innan avtalet löper ut den 1 juni.
December 2025
Industrins avtalskrav
Parterna inom industrin har växlat avtalskrav inför 2025 års avtalsrörelse.
Facken inom industrin (IF metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer) står fast vi sina krav som de tidigare lämnat som innebär lönehöjningar om 4,2 procent i en 12 månaders avtalsperiod samt krav på arbetstidsförkortning.
Teknikföretagen (Teknikarbetsgivarna och TechAlliance) har svarat med krav bland annat på en avveckling av nuvarande system för arbetstidsförkortning, partsgemensamma arbete angående drogfria arbetsplatser samt förenklingar vad avser förhandlingsskyldigheten enligt MBL.