SannaNy

Hur skapar ni innovationer?

Här är åtta viktiga råd från Sveriges tyngsta näringslivsprofiler som hjälper er. Jag var på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och samtalade med bland andra Leif Johansson, Astra Zenecas styrelseordförande. Han delade bland annat att Astra Zeneca under en 14 årscykel måste förnya hela sin portfölj, hjulen rullar snabbt nu. Och kom ihåg att boka in dig till Sinfdagen! Det kommer bli så roligt.

Hur gör ni för att hänga med och ta mark framåt? Här är flera viktiga innovationsråd från kvällen summerade för bra innovation hos er:

 1. Utmana givna sanningar. Våga vara besvärlig och nageln i ögat. ”Alla vill ha förändring – ingen vill förändras”.
 2. Bygg en bra företagskultur.
  ”Gynnar kulturen organisationen eller skadar organisationen kulturen”. För att utvecklas maximalt, fundera på om er organisation är öppen för olika individer?
 3. Vi måste vänta oss det oväntade.
 4. Det blir inte lönsamt med en gång. Döda inte idéerna för tidigt, låt testprojekt löpa lite längre, några veckor till säger Leif. Många stora uppfinningar är så kallade ”misstag”.
 5. ”Varje dag måste vi ifrågasätta om vi kan göra saker på nya sätt” säger Northvolts Maria Åstrand. Samverkan är viktig men behåll snabbrörligheten. Ibland kan organisationens storlek bli för tung för att vara snabbrörlig i utveckligen, dela in er i mindre block.
 6. Man får inte bli förälskad i ett projekt – våga ta beslut om avslut i projekt som inte ger något. Fokus på rätt saker!
 7. Det finns nu behov av att skala extremt snabbt. I storföretagen har miljöfrågan kört fast menade Susanna Campbell som bla sitter i Kinneviks styrelse. Det finns bra uppfinningar men det blir inget trots att tekniken finns. Tekniken behöver skalas på ett mer våghalsigt och aggressivt sätt.
 8. Det är lätt att bli låst i hur det alltid varit i budget och processer. Låt tex inte budgetprocesserna bromsa era företag. Våga i budget utmana och maximera kvartalsvis – tänk mer snabbfotat och extremt entreprenörsdrivet.

Jag avslutar med ett citat från Vinnovas tidigare generaldirektör Charlotte Brogren: ”Alla vill göra rätt men man glömde göra rätt saker”.

Som entreprenör blir man ju ofta ifrågasatt, det är vi många som känner igen oss i. Följ inte strömmen, våga gå er egen väg!

Nu är det bara några veckor kvar till Sinf-dagen! Ni vill inte missa detta. Vi bjuder på massor av inspiration och möjligheter i kristiderna med talare som Anja Clausin, Göran Adlén och Patrik Nordkvist. Det är redan många anmälda så skynda dig att anmäla och säkra upp din plats på vårt event den 25 maj!

Varma hälsningar
Sanna Arnfjorden Wadström

 

 

Senaste nytt

 • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk