Cardboard,Boxes,And,Red,Prohibition,Symbol,No.,Import,Restriction,,Ban

Checklista för ”Dual-use”

Det åligger ofta leverantören att säkerställa att produkter som tillverkas och tillhandahålls inte finns med på förbjudna exportlistor. Vi har tagit fram en checklista för att underlätta för er.

I och med krigssituationen i Ukraina och efterföljande sanktioner ställs det krav på vad som kan skickas till företag i Ryssland och Belarus. Det åligger ofta leverantören att säkerställa att de produkter som tillverkas och tillhandahålls inte finns med på de förbjudna exportlistorna. Produkter som riskerar att komma att användas för militärt ändamål eller produkter med dubbla användningsområden (PDA) får därför inte sändas till Ryssland och Belarus.

Många kunder söker nu information och intyg från sina leverantörer om produkterna är så kallade PDA. Många leverantörer stoppar av etiska skäl alla sina leveranser till Ryssland och Belarus och även detta behöver anges i en instruktion till kunden/underleverantören om slutanvändningen av produkterna.

Vi vill med anledning av detta underlätta för leverantörer och kunder och har tagit fram dokumentet ”Dual-use trade control & resale check” för att ni med enkelhet ska kunna förtydliga vad som gäller och ska gälla för era produkter. Kontakta gärna Sinfs jurister om ni har frågor om vad ni får och inte får enligt era avtal med kunder och leverantörer för en genomgång av avtalsinnehållet.

Läs mer om sanktionslistor, tullistor och användningsområden av produkter.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk