Sanna_korridor17_svart kavaj_blommig knytblus_EWALDTON_131222_170809-15

Vd har ordet: Nu har vi fått nog

Häromdagen deltog jag på Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförenings (SAU) årsmöte där jag sitter med i styrelsen. Vi konfronterade frågor som flera av er hör av sig om och tycker är viktiga. Jag brukar plocka med mig era åsikter ur Underleverantörsbarometern och det ni tycker till om. Nu pratade vi bland annat om företagens möjligheter till tillväxt och vad som behövs för att ni ska må bra och kunna växa. Jag hade även dialog med statssekreteraren kring betaltiderna och tryckte på hårt, men vi pratade också om problemen med all byråkrati som läggs på företagen. Det fungerar inte.

Vid mötet deltog bland andra Håkan Jevrell, statssekreterare för utrikeshandelsfrågor, som jag också hade dialog med. Han betonade att de globala handelsstrukturerna blivit alltmer komplicerade. Indien är ett intressant växande land, liksom även Saudiarabien, Indonesien och México. Han uppgav också att sanktionerna mot Ryssland har haft en påtaglig effekt.  Hela 75% av SME-företagen tror på ökad export i år vilket är glädjande.

Min diskussion med Håkan Jevrell rörde främst de pressade betalningstiderna. Jag påtalade den bristande avtalsfriheten i Sverige just på grund av den orättvisa press på de mindre företagen i förhandling med storbolagen i bland annat betaltiderfrågan. SME-företagen behöver snabbare tillgång till sitt kapital för att kunna investera – 30 dagar bör vara en standard. Dessutom uttryckte jag en stark oro dels för att den kommande EU-regleringen ser ut att bli urvattnad, delvis för Sveriges regerings lama agerande för SME-företagen.

Hade även dialog med årets företagare Adam Brånby från Woolpower som gav inblick i sina utmaningar. Han lyfte viktiga delar kring industrin om svårigheter att få kapital av banker och andra låneinstitut, om problemet med den höga räntan vilket statssekreteraren också fick med sig.

Vi diskuterade även att svenska företag har större motvind än andra företag i EU för att vi inte är med i EMU. Vi måste stå med valutarisker. Slutligen togs det upp att vi i Sverige är duktiga på att stötta företag i tidiga faser, men att vi har svårt med ”scale ups”.

Intressant dag där vi kunnat bidra med viktig input till hur det blir bättre för er. Men också att en stor del av företagen har stora möjligheter nu när så mycket ställs om. Inte minst med växande ekonomier i flera länder, återuppbyggnad efter krigen, det ökade behovet av trygghet i krigstider och NATO-inträdet som trots tuffa tider innebär möjligheter för varje företag liksom elektrifiering och den gröna omställningen. Kom ihåg att 75% av företagarna tror på ökad export i närtid. Jag hoppas och tror på er och att ni är ett av de företagen, var stolt över din verksamhet.

Varma hälsningar
Sanna Arnfjorden Wadström
Vd, Sinf

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk