20210701_065639747_iOS

Utvecklingsvilja och expansion på Separett i Värnamo

Företaget Separett grundades 1976 av Mikael Billsunds far. Mikael, som har en enorm energi, har varit aktiv i bolaget sedan 87 och suttit som VD sedan han var 24 år. Företaget expanderar nu snabbt och blev utsedd till årets företagare i Värnamo 2021. Som VD är Mikaels huvudsyssla att arbeta med att coacha medarbetare, utveckla dem, organisationen och företaget.  

Företaget Separett tillverkar toaletter utan avlopp och används idag världen över med syftet att öka livskvalitén och göra den mer bekväm för alla samtidigt som toaletterna minskar miljöpåverkan jämfört med vanliga toaletter som spolar bort mycket färskvatten. Här använder man istället andra tekniker och har höga ambitioner:
– Vi ser en värld utan vattentoalett och avlopp. Precis som el- och bilindustrin så kommer vår industri att förändra sig. Yngre människor kommer begära mer av oss företag gällande miljön. Vi är på ett förändringståg och vi vill till månen. Jag har alltid sagt till alla medarbetare och på alla presentationer att vi ska först ta oss till Bromma, sedan till 71a våningen i New York och sedan månen, säger Mikael. 

2015 flyttade företaget från Gislaved till Värnamo med syftet att komma närmare Campus och deras samarbete tillsammans med Jönköpings Universitet. På det sättet har företaget fått in kompetensen i bolaget vilket behövs för att lyfta bolaget till nya höjder. 2015 omsatte företaget 40 miljoner och idag omsätter de 130 miljoner. Under 2021 utsågs även Separett med Mikael Billsund i spetsen till Årets Företagare i Värnamo. Nästa aktivitet som de siktar på är att de ska bli bäst som arbetsgivare i Värnamo. 

Företaget har den senaste tiden arbetat väldigt mycket med organisationen för att få till arbetslaget. Det finns en samsyn i företaget, där personalstyrkan har en gemensam målbild och en engagerad och driven arbetsmiljö.  

Coronakrisen har påverkat företaget på ett bra sätt, de har utvecklats och en investeringsresa tog fart under pandemin. 
– Vi insåg att när krisen kommer att vara över kommer vi kanske tillbaka till de vanliga gängorna, då kommer våra utmaningar bli större och vi som har ökat kraftigt, om vi inte gör något så kanske vi faller tillbaka och då insåg vi att vi måste investera. Vi investerade stenhårt under 2020 och även nu under 2021. Vi har öppnat en webbshop, tagit fram nya produkter, öppnat dotterbolag i USA och även Tyskland, säger Mikael.   

Framåt siktar företaget på att öppna fler dotterbolag och skapa fler produkter som passar alla, vilket just Mikael anser är ett av deras vassaste områden, att de har produkter som passar just alla typer av behov kring hållbara toaletter som också kan bidra till att rädda vattenbristen. Deras styrkor är som Mikael flertalet gånger under intervjun betonar, medarbetarna, organisationen och ett bra arbetsinstrument. 

Mikaels tips till andra företagare: 

  1. Kompetenssäkra din industri genom att lyfta medarbetarna till en högre nivå. Det finns massor av EU-finansierade projekt där du kan kompetenssäkra din personal. Det höjer stämningen, prestationen, kunskapen och bidrar till att alla mår bättre och alla ser varandra. Det blir så mycket enklare att driva företaget.  
  2. Att driva företag är inget hundra meters lopp utan det är alltid ett maraton som gäller. 
  3. Låt medarbetarna sätta spelreglerna. 
  4. Fira framgångarna.
  5. Sätt upp framgångsfaktorer. Ställ frågorna: vilka är våra framgångsfaktorer och vad är det som gör att vi ska lyckas med detta?

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk