Östrand & Hansen kompetens-boostar under coronakrisen

Östrand & Hansen kompetens-boostar under coronakrisen

Tillväxtverket har meddelat att de ställer sig positiva till kompetensutveckling under korttidsarbete och genom en överenskommelse med facket kan man erbjuda de anställda kompetensutveckling under den arbetsbefriade tiden.

Sinfs medlemsföretag Östrand & Hansen, ett verktygsföretag i Bankeryd, har använt stödet för korttidspermitteringar sedan den 1 april och passar nu på att kompetensutveckla de anställda under korttidsarbetet. Fackförbundet IF Metall har varit drivande i frågan och menat att de borde utnyttja tiden till kompetensutveckling.

– Reaktionerna bland de anställda har enbart varit positiva och de är glada över att få möjligheten att bredda sig. När frågan om det är okej enligt lagen har dykt upp har jag helt enkelt hänvisat till riktlinjerna från vårt fackförbund samt vad Tillväxtverket skriver på sin hemsida, säger Mikael Ronder, vd Östrand & Hansen.

Kompetensutveckling

Mikael Ronder, vd Östrand & Hansen

 

Medarbetarna har fått lära sig nya maskiner

Arbetarna på Östrand & Hansen har vid utvalda tillfällen under den arbetsbefriade tiden fått gå bredvid en kollega för att lära sig maskiner som de normalt inte kör. Detta är något som man inte haft tid till tidigare så det är verkligen en möjlighet som har öppnats upp. Genom en lokal överenskommelse med Unionen kommer även tjänstemännen på Östrand & Hansen att permitteras till viss grad från och med nästa vecka. De håller just nu på att se över vad det finns för kompetensbehov bland tjänstemännen och planerar att ordna utbildningar för dem.

Mikael Ronder är även vd för Hjo Verktyg som ännu inte haft behov av korttidsarbete, men nu ser han att även de kommer att behöva utföra permitteringar.

– På Hjo Verktyg är vi i startgroparna för korttidsarbete och räknar med att komma igång med det i mitten av juni. Även där kommer vi att nyttja tillfället till kompetensutveckling, men vi har inte ännu inte bestämt riktigt i vilken form, säger Mikael Ronder.

Mikael Ronder planerar för att hans två bolag kommer att fortsätta med kompetensutveckling under hela tiden som de anställda är korttidspermitterade. När nya behov uppstår och det finns nya områden att utbilda sig inom kommer utbildningar att ordnas.

– Det är väldigt konstigt att vissa fackförbund säger nej till kompetensutveckling under korttidsarbete. Jag anser att frågan bör drivas för att få till ett riksdagsbeslut så att centrala avtal kan komma på plats, avslutar Mikael Ronder.

Kom överens med era lokala parter

Sinfs chefsförhandlare Magnus Lindström råder alla bolag som infört korttidsarbete att ta tillfället i akt att kompetensutveckla sina medarbetare.

– I dialog med ditt lokala fackförbund kan ni hitta fina möjligheter till kompetensutveckling medan de anställda är korttidspermitterade. Om du har frågor kring detta kan du självklart kontakta oss på Sinf, säger Magnus Lindström.

Läs mer om kompetensutveckling under korttidsarbete här>

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk