Sinf har idag växlat sina avtalsyrkanden med IF Metall

Oseriösa aktörer i spåren av elkrisen

I spåren av elpriserna blommar oseriösa aktörer upp – var uppmärksam såväl på kontakter som tas som på eventuella erbjudanden. Det kan till exempel utlovas besparingar, som visar sig innebära kostnader.

Sinf har uppmärksammats på en aktör som via telefonförsäljning utger sig kunna hjälpa företag inom tillverkande industri med att genomföra en energirevision och hitta besparingar för företaget. Efter ingånget avtal framkommer att det enda de bistår med är att begära återbetalning av elskatt via Skatteverkets e-tjänst.

Denna ”hjälp” kan visa sig bli väldigt dyr. I det fall vi har tagit del av, uppskattades återbetalningen till ett på tok för högt belopp och resulterade i en felaktig återbetalning av elskatt. Aktören debiterade bolaget 50 procent av den återbetalda skatten. Efter att det aktuella bolaget ålagts att återbetala beloppet tillsammans med ett skattetillägg blev det inget kvar.

Om avtalet, villkoren eller fördelningen av förbrukningen ifrågasätts hotar aktören med stämning. Och av avtalet framgår ett vite om ett prisbasbelopp per avtalsår om aktören inte tillåts fullfölja begäran om utbetalning.

Kontakta gärna våra jurister Jennie Nilsson eller Jessica G Palm om du är det minsta osäker, innan du skriver på något avtal.

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk