Nya möjligheter för svenska företag på USA-marknaden

Nya möjligheter för svenska företag på USA-marknaden

31% av Sinfs underleverantörer uppger att de exporterar till Nordamerika. USA är Sveriges viktigaste exportmarknad utanför EU. De är även världens största ekonomi och även världens största importör. Många svenska företag exporterar redan till USA idag men det har funnits en övervägande risk gällande den politiska situationen. I och med presidentskiftet ökar möjligheterna för svenska företag att positionera sig på den amerikanska marknaden.

USA:s nya president, Joe Biden svors in den 20:de januari och redan under sin första dag i vita huset skrev han på bland annat Parisavtalet. Detta innebär att en grön omställning väntar, vilket gynnar svenska företag då Sverige har en stor konkurrenskraft på det området. Företag som till exempel Volvo, som många av Sinfs medlemsföretag levererar till, ligger långt fram i elektrifieringen vilket kan ge en ny skjuts på den amerikanska marknaden nu när Parisavtalet åter trädet i kraft och en mer handelsvänlig politik förväntas återinföras

– Det har varit snabba kast i den amerikanska politiken de senaste åren. Biden har elång erfarenhet med en lugnare, mer förutsägbar politik, vilket ger en välbehövlig stabilitet säger VD för Sinf, Sanna Arnfjorden Wadström och fortsätter: Detta ger företagen ett större lugn från amerikanskt håll vilket är välkommet under Coronakrisen och de utmaningar företagen brottas medAtt få en större stabilitet från amerikanskt håll ger svenska företag en möjlig dörröppnare som inte funnits under Trumps tid. Svenska företag ligger i framkant när det gäller hållbarhet och det finns potential att ta marknadsandelar på den amerikanska marknaden framåt fortsätter Sanna. 

Sverige har en lång historik att samarbeta med USA och har mycket att erbjuda vad gäller gröna investeringar, innovation och digitalisering. Det finns dock fortfarande områden där det skulle kunna underlätta vilket bland annat är tullarna som USA infört de senaste åren. 

-Vi hoppas på att man får bort tullarna på industrivaror genom förhandlingar snarast vilket även Handelsminister Anna Hallberg utryckt förhoppningar om. Biden har dock utlovat mycket till sina väljare så vi får se hur snabbt dessa frågor kommer upp på agendan från den amerikanska administrationen, avslutar Sanna Arnfjorden Wadström, VD för Sinf. 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk