benefit corporation

Ny hållbar bolagsform på ingång

En ny bolagsform, kallad benefit corporation i USA, sprider sig. Bolagsformen innebär att företaget har dubbla verksamhetsmål – vinstintresse och bidrag till hållbar samhällsutveckling. Det skriver Hållbara Affärer.

Bolagsformen likställer alltså företagets vinstintresse med målet att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Det uppges vara ett helt annat sätt att se på företagande där det grundläggande syftet för traditionella bolag förändras och utökas. Aktiebolagets vinstsyfte kombineras med ett hållbarhetssyfte.

I Europa tillåts än så länge den hållbara bolagsformen endast i Italien och Frankrike. Diskussioner om lagstiftningen pågår i bland annat Storbritannien och Spanien. Våra svenska politiker har fått möjlighet att informera sig på ett seminarium nu i maj. Kanske kan även vi ta upp diskussionen så småningom.

Bolagsformen var redan i höstas aktuell i en motion i vilken regeringen uppmanades att utreda möjligheten att införa den. Motionen avslogs i februari i år. Men bolagsformen är alltså ännu en gång på tapeten. Den föreslås bland annat som en möjlighet för att stärka skyddet mot oseriösa privata aktörer i välfärdssektorn.

Europeiska regionala utvecklingsfonden

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk