are choklad

Medlemsföretaget Åre Chokladfabrik uppmärksammas

Hösten 1991 gjorde Eva-Lena Grape verklighet av sin affärsidé och startade Åre Chokladfabrik tillsammans med två andra. En framgångssaga i svensk fjällmiljö.

Medlemsföretaget Åre Chokladfabrik har uppmärksammats i DI. Eva-Lena Grape fick affärsidén då hon besökte stora skidorter utomlands som alltid hade praliner. Under lågkonjunkturen i början på 1990-talet övergick hotellet Björnen i Åre från helårsanställningar till säsongsanställningar. Då slog Eva-Lena Grape, som var ekonomiassistent på hotellet, till. Hon gjorde det tillsammans med hotellchefen Marie Söderhielm och Marina Hansson, som jobbade med konferenser. En chokladfabrik i svensk fjällmiljö föddes med tre delägare som delar på vd-rollen.

Efter några roliga men skakiga inledande år har trion varit framgångsrik. De uppger att styrkan är att de inte varit några ’chokladierer’. De har hela tiden tänkt nytt och framhärdat med ingredienser som blåbär, lingon, hjortron och getmese. Och de har lyckats med att ge flera Årebor året runt-jobb. Företaget har idag 20 årsanställda inklusive ägarna, en handfull säsongsanställda och en del pensionärer som jobbar timmar vid behov och under högsäsong. Idag har de dessutom en anställd chokladier.

Två av delägarna har passerat 60 år, men har inga tankar på pension. De funderar snarare på viss expansion. Tankar finns på att bygga ut fabriken, men det råder en viss försiktighet. De senaste tio åren har soliditeten legat över 65 procent och oftast över 70 procent. Omsättningen ligger mellan 25-30 miljoner, den har varit uppe i 35 men dit vill de inte igen.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk