_S8A6886

Nya regler för arbetskraftsinvandring försvårar för SME-företag

Med förslaget Nya regler för arbetskraftsinvandring vill regeringen skärpa villkoren för lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och främja den högkvalificerade.

I förra veckan presenterade regeringen en utredning som föreslår nya regler för arbetskraftsinvandring.

-Förslaget, som inkluderar ett lönegolv på 34 200 kronor i månaden, har en negativ påverkan på små- och medelstora företags möjligheter att rekrytera den kompetens de så akut behöver, säger Magnus Lindström, chefsförhandlare för Sinf. Sveriges små och medelstora företag är beroende av arbetskraftsinvandring såväl från länder i EU/ESS som utanför.

Magnus Lindström menar att utredningens förslag innebär att staten ingriper i lönebildningen genom att införa ett nytt, högre lönegolv för arbetstagare från länder utanför EU/EES. Detta förslag riskerar att skapa en situation där arbetsgivare måste betala olika löner till svenska medarbetare och nyanställda från tredjeländer, vilket är en direkt följd av förslaget.

-Förslaget riskerar att driva upp löner och kraftigt öka arbetskraftskostnaderna, vilket skadar vår konkurrenskraft, avslutar Magnus Lindström.

Utredningen föreslår att reglerna ska träda i kraft den 1 juni 2025.

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk