Höga insatser ledde till strandade förhandlingar

Ljusning på arbetsmarknaden

Svensk ekonomi återhämtar sig efter den största krisen vi haft i modern tid, utvecklingen är klart bättre än prognoserna. Läget är fortfarande allvarligt på arbetsmarknaden, men det finns också ljuspunkter. Det var budskapet från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på presskonferensen om arbetsmarknadsläget.

Svensk industri går starkt och det finns en efterfrågan på arbetskraft samtidigt med att färre sägs upp och fler företag planerar att anställa. Antal inskrivna på arbetsförmedlingen minskar – idag går fler från arbetslöshet till jobb än tvärtom och det finns många arbetare att söka. Dock ligger arbetslösheten på hög nivå – långtidsarbetslösheten ökar och unga har fortfarande svårt att få jobb.

Arbetslösheten är ojämnt fördelad i olika delar av landet – Södermanlands, Gävleborgs och Skånes län ligger över 10 procent medan exempelvis Västerbottens län ligger lägst med 6 procent. Storstadsregionerna har varit hårdast drabbade. Över tiden, från perioden före pandemin, ser man att inskrivningarna ökade i början och att de nu minskar.

Eva Nordmark hoppas att lättnaderna i restriktioner som införs 1 juni kommer att innebära och ketchupeffekt, som medför att behovet av anställda ökar. Men allt bygger på en fortsatt hög vaccinationstakt och att smittspridningen hålls nere.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk