Kvalitet och säkerhet i fokus hos medlemsföretaget Viab

Johan Korpås, vd Viab, och Yngve Andersson, grundare Viab

Kvalitet och säkerhet i fokus hos medlemsföretaget Viab

Viab är en viktig arbetsgivare för den lilla industrikommunen Vårgårda. Företaget är en plasttillverkare med gott rykte som levererar till bland annat bilindustrin, där det ställs höga krav på kvalitet och noggrannhet. Företaget har varit medlemmar i Sinf i 17 år och har under den tiden fått hjälp av våra jurister med affärsjuridik, avtalsrätt och arbetsrätt för att ta verksamheten framåt. Nu jobbar Viab mot nya mål under ledning av ny vd.

Vi backar bandet till 1973, året då Yngve Andersson började sin yrkesbana hemma i garaget tillsammans med Ingvar Santesson. De ägnade sig uteslutande åt verktygstillverkning och gjorde en del verktyg till plastindustrin. Företaget döptes till Samek och fick snabbt ett gott rykte. 14 år senare hade företaget vuxit och de beslutade sig för att sälja.

Det kliade i fingrarna på Yngve och 1993, fem år efter försäljningen av Samek, grundade han och Lars Everskog det nya bolaget Vårgårda Industri AB. I dagligt tal blev det Viab som numera är företagets officiella namn. Everskog kom från plastbranschen och tillsammans hade grundarna lång erfarenhet av plastprodukter och verktygstillverkning och därmed komplettera varandra bra.

Viab verkar fortfarande i plast- och verktygsbranschen och har totalt 65 anställda med en omsättning på cirka 95 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Vårgårda och företaget har nu även en filial i Ulricehamn. I Vårgårda tillverkar man främst industriella tekniska komponenter, medan filialen i Ulricehamn ägnar sig åt konsumentprodukter och produkter till byggnadsindustrin.

– Vi har haft stor nytta av att vara medlemmar i Sinf och det bästa med medlemskapet är att vi alltid har fått snabb och personlig rådgivning från juristerna. I vår tillväxtfas har det varit tryggt att kunna få hjälp med olika avtalsfrågor, berättar Yngve Andersson.

Idag är Viab ett familjeägt företag som ägs av Yngve och hans två barn Marcus Andersson och Sandra Sallander. Barnen arbetar inte i företaget men Sandra har just tillträtt som styrelseordförande. Nya vindar blåser i företaget och en ny vd har också tillträtt. Han heter Johan Korpås och kommer närmast från Powerpipe, ett företag som tillverkar kulvertrör till fjärrvärme.

Viab har alltid haft fokus på att leverera produkter med hög kvalitet och säkerhet, men även materialåtervinning är en viktig del i verksamheten. Johan upplever att kunderna väljer Viab på grund av just dessa faktorer.

– Jag ser en stor potential i företaget och vill fortsätta att framhäva och bygga varumärket Viab ännu kraftfullare. Det kan vi göra bland annat genom att vi har produktionsanläggningar i mycket gott skick, säger Johan Korpås.

Johan berättar även att de har många duktiga medarbetare med hög kompetens som jobbar hårt och brinner för företaget. Under ledning av Johan kommer Viab att fortsätta ställa höga krav på precision, kvalitet och säkerhet.

– Vi är rädda om vårt goda rykte, avslutar Johan.

Vill du också bli medlem i Sinf? Till ansökan

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk