A,Banknote,Being,Burned,By,A,Match,With,Burning,In

Elskatten höjs vid årsskiftet

Energiskatten på el höjs den 1 januari 2024, det beslutade regeringen i en förordning den 12 oktober 2023. Vallöftet om sänkning av skatten blir nu istället en höjning.

Regeringen beslutade alltså i oktober att höja energiskatten på el från 39,2 till 42,8 öre kWh. Dessutom läggs moms på priset, vilket totalt innebär 53,5 öre per kWh. Energiskatten har minst sagt varit en kassako för staten under en tid, särskilt det senaste året.

De fyra Tidöpartier talade under valrörelsen om att sänka elskatter på olika sätt och har nu gjort en helomvändning. I våras remitterade regeringen ett förslag om att pausa elskatten för 2024 och 2025, vilket skulle ha inneburit att skatten skulle ha kvarstått på 39,2 kWh under de kommande två åren.

-Det här innebär ytterligare en kostnadsökning för företag (och även hushåll), säger Jennie Nilsson, chefsjurist på Sinf. Det här beslutet bekämpar på intet sätt inflationen, utan helt tvärtom. Det kommer dessutom i lågkonjunktur efter flera svåra och tunga år för företagare som tampats med pandemi, krig och höga elkostnader.

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk