jennie nilsson anna winblad von walter bolagsjurist

Varning - bluffande företag aktiva

Sinfs jurister har noterat att aktiviteten bland företag med oseriösa affärsmetoder ökar igen. Vi vill därför varna om detta och be er att alltid vara varsamma i dialogen med telefonförsäljare av olika slag – en hastig underskrift kan stå dig dyrt.   

Fakturabedrägerier, vd-bedrägerier, sms-bedrägerier – detta inte särskilt “kära barn”, har många namn såväl som tillvägagångssätt. I samtliga fall slutar det dock allt som oftast med en kostnad om tusentals kronor för något som du vare sig tänkt dig eller vill ha. 

Fakturabedrägerier går långt tillbaka och är väl känt. Vd-bedrägerierna är nyare, de innebär oftast att ekonomiavdelningen på företaget kontaktasföreträdesvis via vd:s mejl – med en begäran om en brådskande utbetalning. Slutligen sms-bedrägerier, som innebär att avsändaren försöker komma åt dina och företagets uppgifter genom att påskina att det är brådskande att du loggar in med ditt BankID. I samma stund som du gör det tankas uppgifterna ner och används sedan för att komma åt bolagets pengar. 

Dessa tillvägagångssätt är inte de enda som florerar. Och det kommer ständigt nya metoder. Personerna bakom den här typen av brottslighet är alltid både skickliga och pålästa. 

Ditt bästa skydd mot dessa bedrägerier är att vara vaksam: 

  • gör det till en god vana att aldrig bekräfta något/säga “ja” över telefonen utan att dessförinnan läsa det finstilta, 
  • skriv aldrig på något direkt som är ospecificerat, och absolut inte en fullmakt, 
  • försäkra dig om att företaget du har kontakt med inte finns på Svensk Handels varningslista, 
  • signera aldrig något med ditt BankID via ett SMS eller oväntat samtal utan att du grundligt har gått igenom vad du skriver på,  
  • lita på din magkänsla. Verkar något konstigt är det ofta det. 

Har du redan skrivit på något? Bestrid fakturan och kontakta Sinfs jurister Anna Winblad von Walter eller Jennie Nilsson

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk