Sanna_6[91] (1)

Banbrytande ledarskap av första kvinnan på 83 år

På internationella kvinnodagen ska vi inte bara fira framsteg inom jämställdhet utan också lyfta dem som brutit ny mark. Ett exempel är Sanna Arnfjorden Wadström, som just på internationella kvinnodagen firar femårsjubileum som vd för Sinf (före detta Svensk Industriförening). Hon är den första kvinnan på positionen på 83 år, en milstolpe som speglar pionjäranda och ledarskap.

Sannas resa har bestått i hårt arbete kantat av utmaningar. Från att vara en av få kvinnor i teknikbranschen till att hantera skeptiker som tvivlade på hennes kapacitet. Med hjälp av beslutsamhet och ett gott stöd av styrelsen har hon tillsammans med medarbetarna tagit sig över hindren och skapat ett enormt driv i organisationen.

Sanna tog tidigt en ledande position i familjeföretaget i teknikbranschen. Hon ledde företaget mot nya innovationer och vann också flera utmärkelser, däribland ett prestigefyllt entreprenörspris. Företaget blev under hennes ledning känt som “teknikföretaget med hälften kvinnor”.

Ledarskap och innovation på Sinf

Under sina fem år som vd för Sinf har Sanna tillsammans med ett driftigt team omformat organisationen till en av Sveriges mest framåtlutade arbetsgivarorganisationer. Genom att prioritera kreativitet, självledarskap och innovation har hon lett verksamheten från ett bekymmersamt läge för fem år sedan till dagens entreprenörsinriktade framgång. Initialt skapade hon tillsamman med styrelsen en ny värdegrund, rekryterade sedan ett nytt team och lyckades vända resultatet från -12% till +30% på två år. På Sinf har mycket handlat om att ställa om, våga och att bryta barriärer. Framtidens företagande kräver mod och moderna lösningar i en miljö som behöver uppmuntra till kreativt tänkande och självständighet.

– Vår organisation är idag kreativ och bygger mycket på självledarskap där vi utgår från individ med fokus på vår vision och målbild till framgång, istället för att fastna i gamla arbetsmönster. Det är ju lite ovanligt för en arbetsgivarorganisation som traditionellt varit mer stelbenta. Teamet är idag helt nytt med ett starkt driv och innehåller spjutspetsar inom flertalet olika områden, berättar Sanna Arnfjorden Wadström

Sannas tips för framgång

Sannas främsta råd till andra ledare är att vara trogen sig själv, sina drömmar och våga utmana normer. Hon betonar vikten av att vara väl påläst, något som varit helt avgörande som kvinna i en mansdominerad bransch. Det har varit receptet för att ha tillgång till de argument som får andra att lyssna. Det är också viktigt att värna om människorna runtom, att bygga relationer och vara rädd om dem. Vägen till målet är ofta krokig och utmanande, det gäller att behålla sitt fokus oavsett.

Sannas 6 råd till din framgång:

1. Lita på din förmåga: Tro på dig själv och din magkänsla även om du blir hårt kritiserad. Du skall givetvis lyssna på din omgivning, ta in åsikter och kunskap från många håll, men kom ihåg att du känner hur din resa blir bäst.

2. Gör det du brinner för: Passion är drivkraften bakom varaktig framgång. Att arbeta med det du älskar gör varje ansträngning välinvesterad.

3. Kämpa för det du tror på: Stå fast vid dina övertygelser och ge inte upp, även när motgångar uppstår, motgångar hör till. Din tro på dina idéer och din vision är vad som till slut kommer att föra dig framåt.

4. Ändra inte väg på grund av de som inte tror på dig: Kritik och negativitet kommer alltid att finnas, “det blåser mer ju högre upp du kommer” det hör till.

5. Omge dig med bra människor som vill dig väl och var rädd om ditt nätverk. Välj bort människor som gör skada och slukar energi.

6. Våga: Att ta risker är en viktig ingrediens för oss som bryter ny mark. Våga utforska nya vägar och möjligheter. Det är ofta utanför komfortzonen som de största framstegen görs.

Med rätt inställning och hårt arbete kan man övervinna fördomar och uppnå höga mål. Framåt kommer Sinf med Sanna i spetsen att fortsätta utvecklingsresan med fokus på innovation, förbättra förutsättningarna för medlemsföretagen och stärka de små och medelstora företagen genom skräddarsydda stöd för ökad konkurrenskraft.

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk