Ägarskifteshjälp räddar tusentals jobb

Ägarskifteshjälp räddar tusentals jobb

Det är inte ovanligt att företag hamnar i kris eller till och med konkurs när företagsägarna blir till åren och man skjuter upp generationsskiften. Inom 10 år riskeras tusentals arbetstillfällen att försvinna. Cirka 100 000 företag i Sverige har ägare som är 65 år eller äldre. Sinf satsar nu på att ge kostnadsfritt stöd till företagen genom en satsning med delfinansiering beviljat av Tillväxtverket. Det handlar om att rädda tusentals jobb och det är bråttom.

Allt fler åldrande företagare i små och medelstora företag skjuter den komplexa frågan om ägarskifte framför sig. Cirka 100 000 företag i Sverige har ägare som är 65 år och äldre. Bara i Stockholm har cirka 13 000 företag ägare som är 65 år och äldre. Det är därför en stor fråga som behöver prioriteras.

-Frågan är livsviktig för det svenska näringslivet de kommande åren. Man beräknar att ca cirka 700 000 arbetstillfällen riskerar att gå förlorade. För att stärka Sveriges ekonomi behöver vi förbereda företagare i deras ägarskiften och därför är detta en viktig start, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf.

Sinf som arbetar mycket med att hjälpa företagen i skiftesprocesser har sökt stöd i flertalet regioner och beviljats stöd ur den europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) för förstudie vid stöd i ägarskiften. I början av maj drar därmed ett kostnadsfritt webbinariestöd igång där alla företag är välkomna att delta. Det är inte lätt att tackla frågor om sitt eget utträde ur företaget och vad man skall göra med sitt livsverk och där är juridisk vägledning liksom konflikthantering och rådgivning viktig.

– Målet är att öka kunskapen bland företagarna så att ägar- och generationsskiften går snabbare, smidigare och blir en skjuts för företagens utveckling. Hjälpen är digital och kommer att bestå av dels webbinarieserier, dels personlig rådgivning. Vi kommer också att ha dialog med flera stödinstanser och jobba i samverkan säger Sanna Arnfjorden Wadström och fortsätter – för att maximera möjligheterna för varje enskilt företag informerar vi om de stödinsatser som bedöms passa varje enskilt företag i varje enskilt fall. Vi vill ge företagarna hjälp in i framtiden och i de stora förändringar som Coronakrisen innebär säger Sanna Arnfjorden Wadström. Vi vill bidra med kunskap och en tro på framtiden, avslutar hon.

Stödet finansieras av Sinf tillsammans med den europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) beviljat av Tillväxtverket för förstudie av ägarskiften i Stockholms län. Det innebär att Stockholmsföretag just nu – får rådgivning bl. a av jurister kostnadsfritt. En unik möjlighet att få hjälp det kommande halvåret, i frågor som ofta skjuts på framtiden, samtidigt som man ser att företagare åldras, vissa drabbas av sjukdom och orkar inte upprätthålla kraften i den fina verksamhet de byggt upp genom åren. Därmed utsätts väletablerade företag för risker där bolagen riskerar att krympa, tappa utvecklingstempo, medarbetare och sin lönsamhet vilket gör att de utan stöd kan försvinna helt i onödan.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk