5 tankar om nätverk

Nätverk ger kontakter och inspiration, men hur blir de intressanta för dig? Det finns både professionella och sociala nätverk att välja på. För att få nytta av dem krävs tid och engagemang, välj därför med omsorg.

1. Välj nätverk som ger dig konkret nytta
Vad har du nytta av i ditt arbete? Behovet av nätverk kan variera över tid, var därför inte rädd för att byta till ett annat nätverk. Tiden räcker inte för att vara delaktig i alla nätverk som erbjuds.

2. Låt dig inte ätas upp av de som bara vill ha
Lär dig att upptäcka vilka som bara vill ha saker och tjänster av dig och inte ger något tillbaka. De som tar energi istället för att fylla på din egen. Våga säga till att du inte är intresserad och gå vidare. Se upp för nätverk som bara lockar de som vill sälja.

3. Träna på att mingla
Delta i nätverksträffarna aktivt. Bestäm dig innan träffen vad som är ditt mål för dagen. Finns där någon speciell person som du vill knyta kontakt med? Bestäm dig innan mötet för vem du vill knyta kontakt med innan du lämnar nätverket.

4. Bygg upp en bra ”pitch”, det vill säga ett sätt att sälja in dig själv
Träna på att snabbt och naturligt kunna berätta om:
• Vem är du?
• Var kommer du ifrån?
• Vad kan du erbjuda?
• Hur går ni vidare?

5. Skapa egna nätverk
Känner du att du inte får ut något av de nätverk som finns omkring dig? Är det fel människor? Fel positioner? Skapa och bjud in till ett eget nätverk istället. Samla de människor som du vill träffa. Både de du redan känner och de som du skulle vilja ha som framtida kunder och samarbetspartners.

Affärer baseras på personliga relationer, odla dem så växer dina affärer!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk