_S8A7067 (1)

Nya lagen slår till 1 oktober

Den viktiga 24-månadersregeln i den så kallade uthyrningslagen, ibland inhyrningslagen, slår till den 1 oktober. Den får då sina första praktiska konsekvenser. 

Lagen om uthyrning av arbetstagare, kallad uthyrningslagen eller inhyrningslagen, ändrades den 1 oktober 2022. Lagändringen kallades 24-månadersregeln och innebär att en medarbetare, som genom bemanningsföretag, varit placerad på samma arbetsplats hos ett företag i mer än 24 månader av en period på 36 månader, ska erbjudas tillsvidareanställning i företaget. 

Regeln gäller relationen mellan medarbetare och det företag denna varit placerad på. Har medarbetaren arbetat på en viss arbetsplats för flera bemanningsföretag är det sammanlagd tid på arbetsplatsen som räknas. 

Den 1 oktober i år har det gått två år, 24 månader, sedan lagändringen och den får alltså sina första praktiska konsekvenser. Den som inte vill erbjuda en tillsvidareanställning kan välja att betala en mindre summa i form av normalt två, i vissa fall tre, månadslöner till medarbetaren. 

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk