USA har beslutat att införa nya tullar mot Kina, Mexiko och Kanada, vilket riskerar att skaka om den globala handeln. De nya avgifterna slår särskilt hårt mot Nordamerika, där ett etablerat frihandelsavtal tidigare förenklat handeln. Samtidigt går EU i motsatt riktning genom att stärka sina frihandelsavtal och satsa på ökad samverkan. Med risken för en eskalerande handelskonflikt väcks frågor om hur internationella företag och ekonomier kommer att påverkas på lång sikt.
Bara några timmar innan tullarna skulle införas fick Mexiko en månads tidsfrist, och strax därefter sköts även Kanadas tullar upp på framtiden.
USA har infört nya tullar med olika nivåer för olika länder, skriver Svenskt Näringsliv. För Kina gäller en tullsats på tio procent, medan Mexiko och Kanada drabbas av 25 procent. Dock har Vita huset meddelat att tullarna på kanadensiska energiprodukter sänks till tio procent. Som svar har de berörda länderna infört motåtgärder i form av tullar på amerikanska varor.
Denna utveckling är i linje med tidigare amerikansk handelspolitik, där tullar används som ett strategiskt verktyg. Det finns en risk att även EU kan påverkas av framtida beslut, vilket kan få konsekvenser för europeiska företag.
Påverkan på globala leverantörskedjor
De nya tullarna slår brett mot internationell handel och påverkar företag på flera nivåer. I dagens globaliserade ekonomi är produktionskedjor komplexa och involverar många länder. Komponenter och insatsvaror passerar ofta nationsgränser flera gånger innan en slutprodukt når marknaden. Därför påverkas fler länder än de som direkt omfattas av de nya tullarna.
Särskilt i Nordamerika blir effekterna tydliga, där svenska företag har en betydande närvaro i både USA, Mexiko och Kanada. Det frihandelsavtal som finns mellan dessa tre länder har tidigare underlättat handel och minskat kostnader, men de nya tullarna skapar osäkerhet och ökade handelsbarriärer.
EU:s handelsstrategi går i motsatt riktning
Medan USA inför handelshinder, väljer EU en annan väg genom att stärka och utvidga sina frihandelsavtal. Nyligen har avtalet med Mexiko uppdaterats, och det finns redan ett välfungerande avtal med Kanada. Dessutom har EU slutförhandlat ett nytt frihandelsavtal med Mercosur-länderna Uruguay, Paraguay, Argentina och Brasilien.
Därmed fortsätter EU att arbeta för att förenkla handel och minska kostnader, i direkt kontrast till den amerikanska strategin.
Risk för eskalering och behov av balans
Om fler amerikanska tullar införs kan det leda till motåtgärder från drabbade länder och på sikt eskalera till en global handelskonflikt. EU kan tvingas svara, men det är viktigt att agera med eftertanke och inte förvärra situationen.
Frihandel har länge varit en av EU:s styrkor, och unionen har omfattande handelsavtal med över 70 länder världen över. Dessa avtal bidrar till diversifiering, ökad motståndskraft och långsiktig ekonomisk stabilitet – något som stärker både Europa och Sverige i en osäker handelsmiljö.
Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!