Transporter – Vilket ansvar har du?

När du anlitar en transportör finns det risk att varor skadas eller försvinner. Transportören har mest troligt en ansvarsförsäkring men den gäller endast då hen är ansvarig för skadan. Ersättningen från transportörens försäkring är dessutom begränsad till 150 kr/kg.

Exempelvis: Köper du en maskin som ska fraktas till er verkstad, som väger 2 000 kg så är ersättningen begränsad till 300 000 kr – men nyvärdet kan vara miljonbelopp över den begränsade ersättningen.

För att vara säker på att man får ersättning för sitt gods bör man teckna en egen transportförsäkring. Då ingår det mesta som kan hända under en transport utan ansvarsutredning.

Fundera gärna på hur ni levererar era tillverkade produkter till kunder och vad vikten/värdet per transport är. Vem är ansvarig under transporten? Du eller köparen?

Om du är ansvarig för godset hela vägen fram till kunden så bör du teckna en transportförsäkring. Transportförsäkringar ingår vanligtvis inte i företagsförsäkringar och ska därför tecknas separat.

Vill ni veta mer? Kontakta våra rådgivare:
Säkra Stenstaden AB
Tel: 060 61 25 30
stenstaden@sakra.se

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk