Tillväxt under Corona - en utmaning och en möjlighet

Vidar Wernöe, VD för EK Power Solutions AB, på bild med ett elektriskt drivsystem utvecklat till ABB:s stora industrirobotar

Tillväxt under Corona - en utmaning och en möjlighet

Vidar Wernöe är utbildad ingenjör och kom till Sverige från Norge 1989. Han började sin karriär som konstruktör på Ericsson för att sedan gå vidare som projektledare. Idag är han VD för EK Power Solutions AB som har sitt säte i Danderyd strax norr om Stockholm. Vidar beskriver EK Power som Nordens ledande designhus inom kraftelektronik, elmotorstyrning och batteriladdning, och där de är unika med den kompetensen som de besitter. Deras kunder hyr inte in en enskild konsult utan köper en helhetslösning, ett projektteam med stort elektroniklabb.

Bolaget startade 1978 när mobiltelefoni var framtiden. Företaget var då en leverantör på kraftelektronik och mönsterkortslayout till några av de första NMT-basstationerna. När Vidar började som VD på EK Power år 2000 var hela verksamheten uppbyggd kring telecom. Idag är det industrikunderna som dominerar. Företaget har 23 anställda med genomsnittlig erfarenhet inom kraftelektronik på över 20 år. Ett stort problem som många bolag sliter med är att klara alla krav för att få sina produkter CE-märkta. Här har EK Power expertkompetens för hur man konstruerar för att klara detta. De kan genomföra så kallade pre-compliance mätningar, dvs. förtester, på kundens produkt för att säkerställa att den lever upp till de krav som ställs. Målet är att produkterna utan problem skall klara sig igenom en testning på ackrediterade testlabb.

Vidar berättar att företaget redan i februari förra året såg att Corona-krisen kunde bli ett jättestort problem. Ett strategiskt beslut togs att drastiskt öka säljansträngningarna. Man gasade på och fokuserade stenhårt på nya affärer. Som resultat ökade de på detta sätt sitt kontaktnät med nästan 50 % under 2020. Trots coronapandemin fick EK Power flera nya kunder och växte drygt 30%. Under de senaste 3 åren har man arbetat med omkring 100 olika kundföretag.

Sedan några år tillbaka har Vidar även varit ägare till bolaget. Fokus är på företagets tillväxt och sedan övertagandet har man växt 60% och omsätter drygt 40 MSEK. Vidar ser flera olika vägar framåt för EK Power. Det stora fokuset på elektrifiering ger nya möjligheter och under 2020 rekryterades 4 nya medarbetare.

Vidar ser en utmaning, men även en stor möjlighet i att ligga i framkant gentemot kunderna. Att veta när i tiden kunderna utvecklar nya produkter och hur deras utvecklingscykel ser ut är nyckeln till att få in fler uppdrag. Vidar jobbar även aktivt med arbetet kring att korta ner betaltider i Sverige och har under många år lagt ner mycket av sin tid och energi på att få till ett fungerande system för industrin.

EK Power Solutions AB har varit medlemmar i Sinf sedan 1987. Vidar är jättenöjd med Sinf och tycker att det är smidigt att ha ”juristen i rummet bredvid”. Det viktigaste enligt Vidar är tillgängligheten, att ha någon som är lätt att kontakta för snabba svar när han behöver råd eller stöd i att se över ett avtal och hur man ska tänka i olika situationer. Det har också varit viktigt att ha tillgång till juristkompetens som både förstår de mindre bolagens situation tillsammans med en kunskap om hur just branschen fungerar.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk