Strategin är här – nu krävs verkstad

KRÖNIKA. När industrins tankesmedja Automathink presenterades hösten 2011 var belackarna många. Varför satsa på något som ändå är utdöende, och med ökad automation så försvinner jobben och därmed industrin ännu fortare.

Det kändes verkligen inte som början på någon succé. Kanske var det heller inte annat att vänta när medier och ledande politiker basunerade ut att ”industrin tillhör det förgångna, nu är det tjänster som gäller”. En liten hejaklack fanns dock: fordonsbranschen och Gnosjöregionen. Inte så konstigt, det är två av svensk industris viktigaste framgångsfaktorer.

När näringsminister Mikael Damberg presenterade sin nyindustrialiseringsstrategi i slutet av ­januari 2016 pekade han på fyra utmaningar: ­digitalisering, hållbarhet, kompetens och inno­vationskraft. Han lyfte även fram fyra fokus­områden: Industri 4.0, Hållbar utveckling, ­Kunskapslyft industri och Testbädd Sverige.

Under det senaste året har regeringen därmed lagt ut riktningen inom tre områden: riskkapital, export och nyindustrialisering. Han har särskilt fokus på små och medelstora företag. Det låter faktiskt riktigt bra, men strategierna måste hänga ihop och komma till praktisk nytta. Om riskkapitalet bara går till ”born globals” och ”start-uper” i it-, medie- och spelbranschen har vi inte vunnit mycket. Om exportstrategin ­bara går till fler storföretagsprojekt inom ­Business Sweden blir det ingen förbättring. Om nyindustrialiseringsstrategin inte är för­ankrad inom den mindre och medelstora ­industrin blir det heller ingenting mer än just en strategi, eller möjligen en ”tummetott”.

Vi tror att det finns ytterligare en nöt att knäcka. Nämligen att få fart på affärerna direkt. Strategierna i all ära, men företagen lever av intäkter. ­Allra helst intäkter nu, det finns nämligen ingen som håller företagen inom industrin under armarna till dess strategierna börjar ge resultat. I projektet Automation Småland vill man att företagen ska bli världsbäst på automation. Det ska man bli genom kreativa och innovativa produktions­tekniska lösningar.

Till sin hjälp har man doktorander från akademin som kartlägger metoder och framsteg. Till självhjälp har man öppna diskussioner företagare emellan om framsteg. Det skapas kluster med nya aktörer och nya typer av affärer, många som innehåller både industritillverkade produkter och av industrin utvecklade tjänster.

Det innebär att den småländska strategin är inriktad på konkreta dagliga framsteg i en produktion som levererar ständigt förfinade produkter i en ständigt effektiviserad verkstad. En verkstad som inte ägnar alltför mycket tid åt att formulera strategier, den skapar morgondagens verkstad redan i dag.

Konkurrensen inom industrin är global och skärps för varje dag som går. Därför är tiden knapp för näringsministerns strategier. Ska svensk industri ha någon glädje av strategierna måste de innehålla konkreta åtgärder som blir verkliga inom den närmaste framtiden. Det är brådis nu!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk