sjuklönelagen

Restriktionerna utökas

Spridningen av Omikron ökar väldigt snabbt och läget är bekymmersamt med en ökad belastning på sjukvården. Regeringen skärper därför åtgärderna.

Vid tisdagens presskonferens vädjade statsminister Magdalena Andersson om att alla ska ta ett gemensamt ansvar och anpassa sig efter den verklighet som råder. Hon menade att vi måste göra en kraftansträngning tillsammans. Dessutom upprepades uppmaningen att ta vaccin och att ta den tredje dosen vaccin.

Det är delar av restriktionerna i åtgärdsplanens steg 2 som nu införs. Regeringen kommer att följa utvecklingen noga, men helt säkert kommer en ny bedömning den 21 januari.

Bland de restriktioner som gäller från den 23 december är att alla som kan bör arbeta hemifrån och att alla bör undvika miljöer med trängsel. Än så länge krävs vaccinationspass endast i vissa sammanhang, som sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer.

Från och med den 24 december blir platsbokning obligatoriskt för vissa tåg- och bussresor, max 50 deltagare får vistas i lokal vid privata sammankomster och det kommer att krävas ett negativt PCR-test för utländska medborgare vid inresa till Sverige.

Regeringen aktiverar även omsättnings- och omställningsstöden för januari och skjuter till pengar till både kultur- och idrottsområdet.

Karensregeln för korttidsstöd tas bort, vilket innebär att de arbetsgivare som fått stödet tidigare under pandemin kan ansöka om det igen. Från den 1 april 2022 kommer det att bli möjligt att söka stödet från Skattemyndigheten – retroaktivt från och med december 2021. Möjligheten att ansöka och beviljas korttidsstöd bestäms utifrån de ordinarie reglerna i lagen. Det innebär bland annat att staten står för en tredjedel av arbetsgivarens kostnader och att maximal arbetstidsförkortning uppgår till 60 procent av ordinarie arbetstid.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk