Plastföretagen går samman mot covid-19

Amit Paul, vd Paxymer 

Plastföretagen går samman mot covid-19

När coronakrisen kom till Sverige med full kraft var bristen på skyddsutrustning ett faktum. Det visade sig att de sjukvårdsmateriel som ofta importerades från bland annat Kina inte uppfyllde svenska krav och dessutom såldes till ockerpriser. Därför startades ett upprop för att få svensk plastindustri att tillverka skyddsutrustning till sjukvården.  

För att säkerställa tillgången till skyddsutrustning under coronakrisen har Lennart Johansson, branschansvarig för Svensk Plastindustriförening SPIF, och eldsjälen Amit Paul, vd på Sinfs medlemsföretag Paxymer, initierat ett upprop. Sverige har en stark plastindustri och Lennart och Amit började sammanföra plasttillverkare med aktörer som hade behov av skyddsutrustning. Många tillverkare hade redan ställt om sin produktion men nu började jobbet med att matcha behov och kapacitet.

– Jag brinner för svensk industri. Det finns så mycket kunskap inom landet och bara SPIF har mer än 150 medlemmar säger Amit Paul.

Små och medelstora företag fick på så sätt mer att göra när den ordinarie orderingången gick ner. Nu kunde man behålla sin personal samtidigt som man gjorde en god sak i coronakrisen. En win-win-situation helt enkelt.

På bara några dagar hade fler än 50 företag anmält sig för att hjälpa till. Exempelvis tillverkar Riflex och Andrénplast långärmade förkläden, medan Scanfill tillverkar plastrullar för att göra visir.

– För oss har det fungerat väldigt bra. Vi har levererat 85 000 skyddsförkläden till kommuner som exempelvis Ale, Gävle, Sandviken och Luleå säger Robert Jansson, projektansvarig på Andrénplast.

En organisation som SPIF samarbetar med är stiftelsen WeFightCovid som även de fokuserar på att hjälpa regioner och kommuner att köpa in produkter och skyddsutrustning.

Under coronakrisen har det enorma behovet av plast varit ett genomgående problem för att kunna producera skyddsutrustning till vården.

– När de globala leverantörskedjorna kollapsade så behövde efterfrågan på plast tillgodogöras lokalt, och här har SPIFs samordning varit avgörande, säger Dan Castillo, grundare av WeFightCovid.

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk