virus

Omikron motiverar nya restriktioner

Spridningen av den nya covid-varianten omikron är snabb. Vid en pressträff på måndagen informerade regeringen om att ytterligare åtgärder nu vidtas.

Smittspridningen av omikron är alltså rekordstor och samtidigt förekommer en hög frekvens av andra luftvägsinfektioner. Sammantaget medför det en hög belastning på sjukvården, enligt regeringen. Vaccin tas åter upp som den enskilt viktigaste åtgärden. Det hjälper mot svår sjukdom och död, men stoppar dessvärre inte smittspridningen.

Läget kräver alltså ytterligare åtgärder och från den 12 januari gäller bland annat att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det samt att vuxna ska begränsa nära kontakter med andra inomhus. Krogar och restauranger ska stänga senast kl. 23.00 och sällskap begränsas till maximalt 8 personer.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får maximalt 50 personer närvara, om inte vaccinationsbevis visas. Vid mellan 50-500 deltagare gäller sittande publik, sällskap om max 8 stycken och en meters avstånd.

Ett antal planerade åtgärder kräver förordningsändringar, och kommer därför att gälla från ett senare datum. Detta gäller bland annat deltagartak om 500 personer vid allmänna sammankomster och krav på vaccinationsbevis på mässor med fler deltagare än 50.

Det poängteras att restriktionerna är tillfälliga och att behovet av dem kommer att bedömas löpande.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk