Ny satsning tar hänsyn till klimatet i stålprojekt

Idag lanseras satsningen Grönt Stål som gör det möjligt för beställare och tillverkare inom stålindustrin att klimatkompensera sin stålanvändning. Detta görs genom skogsplantering i långsiktigt hållbara projekt tillsammans med Zero Mission. Sinf går in som en av flera samarbetspartners och bakom satsningen står MVR och Norsk Stålförbund.

– Det viktigaste vi som branschorganisation kan göra för miljön är att hjälpa till en minskad klimatpåverkan.

Stålindustrin har alltid arbetat hårt för att minska sin energianvändning och förbättra miljöprestandan både genom minimering av reduktionsmedel och energianvändning. Ett annat sätt att minska miljöpåverkan är att reducera materialbehovet genom att använda moderna höghållfasta stål. Där är svenska stålproducenter världsledande. Parallellt med detta arbetar SSAB, LKAB och Vattenfall långsiktigt med att utveckla metoder för helt koldioxidfritt stål i projektet HYBRIT.

– Det arbetet fortsätter givetvis och det ser mycket lovande ut, men det tar tid och vi behöver bromsa ökningen av koldioxiden i atmosfären.

Därför lanseras nu möjligheten till klimatkompenserad stålanvändning genom Plan Vivo-certifierade trädplanteringsprojekt i Bolivia med hjälp av företaget Zero Mission. Detta går under namnet Grönt Stål. Cirka 17 procent av koldioxidökningen i atmosfären beror enligt FN:s klimatpanel – IPCC på avskogning,

– Att plantera träd och motverka avskogning är en av de mest effektiva metoderna som finns för klimatkompensation, genom att det både reducerar utsläppen och tar upp koldioxid ur atmosfären, säger Claire Wigg, VD för Zero Mission.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk