Julgåvor till anställda är skattefria om…

25 november, 2014

Julgåvor och julbord för anställda och kunder

Julgåvor som är värda högst 450 kronor är skattefria för den anställde. Likaså julbord, om de kan ses som intern representation, till exempel en personalfest.

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om:
– Värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I värdet inräknas inte fraktkostnader. Om värdet är högre blir gåvan skattepliktig från första kronan,
– Julgåvan inte är kontanter. Skattefrihet gäller inte gåvor som lämnas i pengar. Med pengar jämställs även andra betalningsmedel som check eller postväxel. Gåva i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefri. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Presentkort i gåva till anställda. – Jugåvan från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion. Läs mer i Skatteverkets ställningstagande Husarbete som skattefri gåva till anställda.

Att skänka julgåvan till ideell organisation
En annan fråga som ofta ställs är om arbetsgivaren som julgåva kan ge den anställde möjlighet att skänka 450 kr till valfri ideell organisation. I dessa fall blir de anställda förmånsbeskattade eftersom det jämställs med att de anställda har fått pengar som de sedan har skänkt bort. Den anställde kan i vissa fall få skattereduktion för förmån av gåva till ideell verksamhet, under samma förutsättningar som om han eller hon gett gåvan själv.
Hälsningar
Lilian Holm
Account On US

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk