Får man avsluta en tidsbegränsad anställning i förtid?

Ni har precis anställt Maria på vikariat för att tjänstgöra för Kalle som nu ska gå på föräldraledighet i sex månader. Allt känns toppen och det flyter på en månad, tills Kalle aviserar att han tänker avbryta sin ledighet i förtid. Vad ska man då göra med Maria?

Peter som skrivit under en allmän visstidsanställning på sju månader, vill efter tre månader sluta – får han det?

Observera att denna artikel utgår ifrån lagens regler. Kollektivavtal kan ha lite varierande bestämmelser men avviker oftast inte från huvudregeln. Läs därför alltid ditt kollektivavtal innan du vidtar någon åtgärd. Vidare tas inte de fall då anställningen kan hävas i förtid, med här.

Huvudregeln

Det föreligger inom anställningsrätten en stark presumtion om att en anställning löper tillsvidare. Denna presumtion innebär att en anställning som utgångspunkt utgör en tillsvidareanställning, dvs. en anställning som löper på utan en på förhand angiven slutpunkt. För att avsluta en tillsvidareanställning krävs som utgångspunkt saklig grund.

Vill man tidsbegränsa en anställning, dvs. ha en anställning som löper från datum A till datum B och som avslutas utan uppsägning, måste man sluta ett avtal om det. Det finns inga formella skriftlighetskrav – ett muntligt avtal är lika bindande – men mot bakgrund av den ovan nämnda starka presumtion ligger det i arbetsgivarens intresse att bevisa avtalets förekomst.

Tidsbegränsade anställningar enligt LAS

I LAS finns det ett visst antal tidsbegränsade anställningsformer att använda sig av – allmän visstidsanställning, vikariat, anställning för säsongsarbete och anställning av arbetstagare som fyllt 67 år. Det finns också den speciella provanställningen – vars syfte är att leda till tillsvidareanställning.

Vi kommer här fokusera på den allmänna visstidsanställningen och vikariatet.

Notera att ovan uppräkning inte tar med anställningsformer som ”timanställning”, ”interimsanställning”, “projektanställning” osv. Detta eftersom dessa anställningsformer inte finns i lagen. I lagens mening är alla ovannämnda anställningar antingen deltids-tillsvidareanställningar eller allmänna visstidsanställningar (beroende på vad man skrivit).

Vikariat

Ett vikariat har, till skillnad från den allmänna visstidsanställningen, ”äkthetskrav”. Det innebär att användning av anställningsformen vikariat förutsätter att vissa kriterier är uppfyllda. I detta sammanhang betyder det att den vikarierande personen antingen ska ersätta den ordinarie befattningshavaren, eller inneha vikariatet under en bestämd rekryteringsperiod.

Allmän visstidsanställning

Denna anställningsform är den enklaste att använda sig av eftersom den inte har några s.k. ”äkthetskrav”. Denna form är den vanligast förekommande formen av tidsbegränsad anställning.

Hur avslutas dessa anställningar?

En tidsbegränsad anställning löper mellan två datum och kräver ingen uppsägning för att avslutas. Detta innebär dock samtidigt om inget annat skrivits – att anställningen som huvudregel inte kan avslutas i förtid, av någon part.

”Dock längst till och med” och ömsesidig uppsägningstid

Vill man, kan man förbehålla sig rätten att kunna säga upp den tidsbegränsade anställningen. Detta ska göras i avtalet. Här är förslag på vad man kan skriva:

  • ”Anställningen löper från datum X dock längst till och med datum Y”, och
  • ”Parterna har en ömsesidig uppsägningstid om 1 månad”.

Har man inte förbehållit sig möjlighet att säga upp avtalet på detta sätt får man alltså inte säga upp en tidsbegränsad anställning i förtid. Dessutom är det ur tydlighetssynpunkt fördelaktigt att skriva in den ömsesidiga uppsägningstiden för att undvika onödig diskussion.

Observera dock att det krävs saklig grund för att kunna säga upp en tidsbegränsad anställning, precis på samma sätt som gäller vid uppsägning av tillsvidareanställning.

För att besvara frågorna som ställdes i början, så kan vare sig arbetsgivaren i Kalle-fallet, eller Peter säga upp avtalen, om inte ovan utformade förslag på uppsägningsförbehåll angivits i anställningsavtalen. Finns förbehållen, så avslutas vikariatet och den allmänna visstidsanställningen alltså antingen pga. arbetsbrist eller pga. personliga skäl, eller genom arbetstagarens egen uppsägning.

Har du frågor gällande detta eller andra delar av juridiken, tveka inte att kontakta någon av juristerna på Sinf. Det ingår i ditt medlemskap.

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk