AutomaTHINK hoppas på en industriminister

Öka automatiseringen för att förbättra konkurrenskraften, locka unga och se till att Sverige får en industriminister. På Elmia Subcontractor presenterade Tankesmedjan AutomaTHINK några av de frågor som de hoppas få upp på den politiska dagordningen för att ge den svenska industrin en ny styrkeposition i världen.

Tankesmedjan AutomaTHINK bildades 2011 av Svenska Automationsgruppen och mässarrangören Elmia och har nu tolv medlemmar, som har hämtas från forskningsinstitut, näringslivet, arbetsgivar- och exportorganisationer samt utbildningssektorn.

På Elmia Subcontractor diskuterade några av tankesmedjans medlemmar frågan: Hur tar vi kål på fördomarna om den svenska industrin?
– Den stora utmaningen som vi har framför oss är att locka de unga och kompetenta till industrin. Och här kanske vi måste börja titta på hur andra branscher marknadsför sig. Den senaste filmen om industrin gjorde Charlie Chaplin på 1930-talet. Det kanske säger en del om problemet, menade Anders Ekdahl, VD Svensk industriförening.

Manne Seifter, Svenska automationsgruppen (SAG), höll med Anders Ekdahl och menar att industrins tilltal till unga måste moderniseras:
– Vi måste börjar prata till ungdomar på ungdomars vis och berätta vad det finns för jobb inom industrin, så att ungdomar förstår att det faktiskt är frågan om högteknologiska jobb, menar han.

Under debatten lyftes också frågan om automatiseringens effekter för industrin. Den gängse myten är att ökad automatisering leder till färre industrijobb. Peter Granbratt, från Eton Systems som utvecklar och säljer logistiska interna transport lösningar för industrin och konfektionsindustrin, tog effektivt hål på den myten:

– Inget kan vara mer fel, samtliga de kunder som vi jobbat med har ökat sin produktion och förbättrat sin konkurrenskraft genom ökad automatisering.

För drygt 20 år sedan hade Sverige sin senaste industriminister. AutomaTHINK tycker att det är hög tid att den ministerposten återinförs. Fredrik Sidahl, Fordonskomponentgruppen, tycker att det är minst sagt märkligt att den branschen som står för största delen av landets exportinkomster inte har en minister att adressera sina frågor till.
– Vi behöver ha en minister som har fullt fokus på industrin. England är ett bra exempel på att det inte bara har ett signalvärde att ha en industriminister. Deras bilindustri var i det närmaste uträknad för tio år sedan, nu är England tvåa i Europa. Och jag är övertygad om att en bidragande orsak till det är att man förstod vikten av att ha en minister som har fullt fokus på industrin, säger han.

Hitta artikeln: http://www.elmia.se/sv/subcontractor/SUBstance/Senaste-fran-Elmia-Subcontractor/AutomaTHINK-hoppas-pa-en-industriminister/

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk