Coronatester

Sanna Arnfjorden Wadström, Vd Sinf   

Äntligen tester, efter 3 månader… 

Redan i mars lyfte jag vid ett flertal tillfällen vikten av att få igång snabb provtagning i Sverige, med Sydkorea som gott exempel. Idag är situationen en annan. Vi har fått en djup kris med stor påfrestning på vården, stort antal dödsoffer, många sjuka och enorma utmaningar för ekonomin och företagen. 

Sverige har legat nere i tre månader, tre månader av företagande på sparlåga. Under dessa månader har vi sökt lösningar för att kunna ge Sveriges företagare möjlighet att testa sig och sina medarbetare. På så sätt hade man kunnat värna om sin personal, dess familjer och driva verksamheten säkert och ekonomiskt försvarbart framåt.  

Under dessa tre månader har företagen tagit ansvar för att försöka minska smittspridning och övervintra verksamheten. Företag som funnits i många år och som har varit med och byggt upp Sverige, företag som har skapat ekonomisk trygghet för tusentals medarbetare kämpar nu för sin överlevnad.   

Testerna hade kunnat göra skillnad

De som idag arbetar hemifrån hade med tester kunnat återgå till arbetsplatsen tidigare. De som blivit friska hade kunnat bistå de medarbetare som inte varit sjuka och hjälpa dem som behöver skyddas. Den möjligheten innebär stor inverkan samhälle, individ och företag och kan utgöra skillnaden mellan snabb återhämtning eller stora utmaningar, nedläggningar och konkurser. 

Genom att veta om varje individ utgör risk eller har haft infektionen kan man planera verksamhet både för att skapa en större säkerhet men också för att maximera de resurser man har.  

Nu har vi möjligheten

Sedan förra måndagen har vi äntligen möjlighet att köpa samma antikroppstester som används inom vården. Det går bra att beställa på nätet, sedan blir det en tur till provtagningsstället. Att genomföra blodprovet tar några minuter och svaret får man digitalt inom två till fyra dagar. De som visar symptom idag har möjligheten att testas för covid-19 hos vårdcentralen eller på testanläggningar, och även där väntas svaret komma inom några dagar.   

Vi har på Sinf under våren letat efter lösningar för företagen att testa personalen både för att skapa en större trygghet, större säkerhet och bättre förutsättningar för varje företag till storskaligt arbete framåt. Där är möjligheten att testa på individnivå central, och nu finns den möjligheten här. 

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv gör vårens fördröjning av testerna mig djupt bedrövad där vi fick betala ett högt pris. Nu är det hög tid att låta oss som kan och vill lyfta svensk ekonomi att ta våra tester så att vi kan kavla upp ärmarna och hjälpas åt att bygga upp landet igen*. 

Sanna Arnfjorden Wadström
Vd Svensk Industriförening Sinf          

 

* Eftersom covid-19 är en ny sjukdom vet man inte säkert att den som testar positivt för antikroppar är immun. Sinf råder alla till att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk