PreMould AB

Efter en fartfylld morgon med presskonferens i Gislaved åker jag och min kollega vidare till Jönköping för ett besök hos Premould.
Premould är ett företag som tillverkar aluminiumverktyg och vi träffar Anders Johansson som är VD på företaget.

Vi har funnits sedan 2003 säger Anders då företaget startades av tre personer, vi tre sitter fortfarande kvar som ägare, men vi har expanderat och genom åren anställt ytterligare tretton personer. Några av de anställda sitter uppe på kontoret, men den största delen av personalstyrkan jobbar i produktionen.

Anders visar oss runt i produktionen och berättar om de olika maskinerna som erbjuder stor valfrihet då det gäller material och produktion.

Eftersom att det är vi som sköter hela processen kan vi anpassa formsprutningen, materialet och färgen på plastgranulatet efter kundens behov. Ibland kan det ta tid då det gäller att ta fram en ny produkt, men när vi väl hittat formen kan den stora produktionen sättas igång.

Premould tillverkar nästan ett verktyg varje dag, alltså fyra till fem nya verktyg per vecka.

Många av beställarna bryr sig inte om hur plastprodukten tas fram, de vill bara komma åt slutprodukten, medan andra är duktiga konstruktörer som vill vara med i konstruktionen av verktyget redan från början berättar Anders.

Premould formsprutar mellan 100 – 20 000 detaljer om året vilket också är en marknad som växer då produkterna lever ett kortare liv idag. Snittpriset på ett verktyg är cirka 50 000 kronor, variationen är från ett enkelt verktyg som kostar runt 15000 kronor till ett avancerat verktyg som kostar runt 200 000 kronor.

Idag har Premould ingen säljavdelning utan det är mycket ?mouth to mouth? metoden som gäller.

Folk pratar med varandra och levererar vi bra produkter sprids det inom branschen säger Anders.

Premould tar fram verktyg till allt ifrån stora industriföretag till små uppfinnare. Förutom kunderna i Sverige har Premould även kunder i Norge samt några i Tyskland. Anders har fått bra feedback från den tyska marknaden då de upplever Premould som prisvärda, snabba och kvalitetssäkra formverktygstillverkare.

Svenska formverktygstygstillverkare är konkurrenskraftiga på den tyska marknaden, det enda problemet jag egentligen har är språket säger Anders.

För att synas på marknaden ställer PreMould ut på Subcontractor i Huskvarna och Plastteknikmässan i Malmö.

Hemsidan och epostutskick är ju förstås också ett sätt för oss att synas menar Anders.

Företaget har expanderat den senaste tiden

Vi har vuxit ur produktionslokalen intill huset, där vi befinner oss nu och har därför startat upp en ytterligare produktion några kilometer härifrån säger Anders.

Efter att vi har kikat runt bland formsprutsmaskinerna hoppar vi in i bilen och åker vidare för att besöka och bekanta oss med den nya produktionsanläggningen. Här är allt mer automatiserat till skillnad från den tidigare produktionsanläggningen vi besökte. Det finns ett rullande lagertorn där medarbetarna själva med hjälp av en fjärrkontroll kan slussa ut material.

Jag får en känsla av att här är det ordning och reda, allt är genomtänkt och var sak har sin plats.

PreMould är såklart medlemmar hos Sinf

Jessica Bergdahl

Jessica.bergdahl@sinf.se

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk