Sinf-2025-Porträtt_Lifestyle_Grupp-143 (2)

Regelförändringsarbetet intensifierat

Under våren 2025 har Näringslivets Regelnämnd (NNR) intensifierat sitt arbete för att minska företagens regelbörda. Genom skarp kritik mot bristfälliga konsekvensutredningar, framtagning av konkreta regelförbättringsförslag och ökat engagemang i både nationella och EU-baserade initiativ, vill NNR driva på ett mer effektivt och företagsvänligt regelverk i Sverige.

NNR har alltså intensifierat sitt arbete och kortfattat är några av de viktigaste åtgärderna följande:

  • Kritik mot bristfälliga konsekvensutredningar

NNR har uppmärksammat att en stor andel av statens konsekvensutredningar fortfarande är bristfälliga. Enligt Regelrådets granskning underkändes knappt 40 procent av de granskade utredningarna, vilket NNR anser motverkar regeringens mål om minskade regelkostnader för företagen. NNR föreslår att Regelrådet ska ges mandat att kräva kompletteringar av bristfälliga utredningar och att det införs ett återremitteringskrav när utredningar inte håller måttet.

  • Framtagning av prioriterade regelförbättringsförslag

NNR har skickat en hemställan till regeringen med 19 prioriterade regelförbättringsförslag. Flera av dessa förslag har tidigare utretts och vissa har redan färdiga författningsförslag, vilket innebär att de snabbt kan genomföras för att minska företagens regelbörda. NNR hoppas att dessa förslag kan ligga till grund för Förenklingsrådets arbete.

  • Engagemang i EU:s regelförbättringsarbete

NNR har följt EU-kommissionens initiativ för att förbättra konkurrenskraften genom regelförbättringar, såsom den nyligen presenterade konkurrenskraftskompassen och de så kallade omnibuspaketen. NNR betonar vikten av att Sverige följer EU:s exempel och prioriterar regelförbättringsarbetet på alla nivåer.

  • Granskning av svensk regelgivning i internationell jämförelse

NNR har uppmärksammat att Sverige ligger under OECD-snittet när det gäller kvaliteten på regelgivningspolicy och styrning. Detta framkom i OECD:s granskning “Regulatory Policy Outlook 2025”, där Sverige får kritik för brister i konsekvensutredningar och involvering av intressenter i regelgivningsprocessen.

I sitt senaste nyhetsbrev konstaterar NNR att EU-kommissionen har presenterat en “konkurrenskraftskompass” med fokus på regelförenklingar, inklusive ett så kallat omnibuspaket som syftar till att minska regelbördan för företag med upp till 35 procent.

Sinf är en av NNR:s medlemsorganisationer och representeras av bolagsjuristen Nathalie Fors, som även är styrelseledamot i NNR.
-För våra medlemmar är det viktigt att regler införs med tydligt fokus och analys på konsekvenserna för företagen med sådana regler. Små och medelstora företag behöver enklare regler, inte regler som innebär mestadels belastningar och som inte gör någon nytta, säger Nathalie Fors.

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk