Senast uppdaterad 2 april kl 10:40
Vi uppdaterar härmed informationen gällande korttidspermittering med anledning av regeringens krispaket. Enligt tidigare information kan arbetstagaren gå ned i arbetstid och få ut över 90 procent av lönen. Staten står därefter för tre fjärdedelar av kostnaden för att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.
Vad innebär korttidspermittering?
Korttidspermittering innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid. Kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten. Det statliga stödet innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Den tillfälliga höjningen av statens andel av kostnaden innebär att systemet blir mer förmånligt för både arbetstagare och arbetsgivare.
Syftet med korttidspermittering är att stödja sysselsättningen och dämpa arbetslösheten vid lågkonjunktur eller som nu, vid situationer som inte har gått att förutse.
Hur mycket minskas arbetstiden?
Det finns tre fasta nivåer för arbetstidsminskning i förslaget: 20, 40 eller 60 procent som innebär minskade kostnader med 19, 36 respektive 53 procent för arbetsgivaren i de tre olika fallen (se tabell högre upp på sidan).
Kostnadsfördelning för arbetstidsminskningen
När kan stödet sökas?
Stödet kommer att finnas tillgängligt den 7 april, men tillämpas retroaktivt från den 16 mars. Det kommer att gälla under 2020 och ansökan görs hos Tillväxtverket, som inom kort återkommer med detaljer kring hur en ansökan ska gå till. Företag och arbetstagare kan börja planera för att få ersättning för permitteringar från och med den 16 mars.
Vem kan söka ersättning för korttidspermittering?
De företag som kan ansöka är företag som kan visa på svårigheter kring att klara de ekonomiska utmaningarna till följd av Covid-19. Svårigheterna ska därmed vara utom arbetsgivarens kontroll och specifikt drabba företagets verksamhet. Arbetsgivaren måste även ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader, såsom uppsägning av ej verksamhetskritisk personal som inte är tillsvidareanställd.
Företaget måste dessutom ha stöd för korttidspermittering i de centrala och lokala kollektivavtalen. Om det inte finns kollektivavtal ska det finnas ett skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna.
Företag som vid tidpunkten för ansökan är föremål för företagsrekonstruktion eller är på obestånd kan inte få stödet.
Hur kan företagare förbereda sig?
Du som företagare kan förbereda dig genom att se till att du har stöd för korttidspermitteringar i centrala och lokala kollektivavtal. Om företaget saknar kollektivavtal ska det finnas skriftliga avtal med minst 70 procent av arbetstagarna med stöd för korttidspermittering.
En ansökan till Tillväxtverket om korttidspermittering påverkar inte möjligheter för andra stöd.
Finns det något lönetak för korttidspermittering?
Ersättningen kommer att täcka löner upp till 44 000 kronor i månaden. För inkomsttagare med en högre lön kommer inkomsten att räknas på 44 000 kronor. Arbetsgivaren ansvarar för eventuell återstående del.
Läs mer om korttidspermittering hos Tillväxtverket