IMG_9030

Svar från Wallenberg – men ingen inbjudan från Busch

Den reella effekten av ”den perfekta stormen” kring betaltiderna – i form av politiska beslut – dröjer skriver Gabriella Vidarsson från FKG. Men Wallenbergsfären har reagerat på det brev som föreningen bakom den frivilliga uppförandekoden för betaltider skickat till dem. Föreningen Betaltider har under lång tid arbetat för att säkerställa bättre betalningsvillkor och för att stärka företagens förutsättningar i Sverige.

– Både Peter och Marcus Wallenberg har svarat på brevet, säger Anders Persson, ordförande för Föreningen för effektiva affärstransaktioner i näringslivet, även kallad Betaltider.
I sitt personliga svar till Anders Persson skriver Marcus Wallenberg bland annat att ”ditt engagemang för att främja en ansvarsfull betalningskultur inom näringslivet är viktigt. Det är centralt att ingångna avtal hålls och att avtalade betaltider följs för att bibehålla näringslivets konkurrenskraft. Att säkerställa detta är ytterst ett operativt ansvar för vd och ledning i bolagen. Vi har också för våra innehav understrukit vikten av efterlevnaden och vi kommer att fortsätta ha fokus på frågorna.”

Anders Persson, ordförande i föreningen Betaltider, har tillsammans med Sinfs vd Sanna Arnfjorden Wadström och FKG under lång tid engagerat sig för att säkerställa bättre betalningsvillkor och för att stärka företagens förutsättningar i Sverige. Anders poängterar vikten av att driva denna fråga:
– För att Sveriges företag ska kunna växa och konkurrera internationellt är det avgörande att vi har schyssta betalningsvillkor. Genom föreningen Betaltider och våra samarbeten kan vi skapa verklig förändring.

Peter Bryntesson, styrelseledamot i föreningen, instämmer och lyfter fram hur olika samarbeten underlättar förändring på flera nivåer.
– Vi ser tydligt hur vi kan kombinera erfarenhet och expertis från olika sektorer för att nå våra mål, säger han.

Tyst från regeringen

Anders Persson och intressegruppen bakom Betaltider hoppas att svaret kommer att leda till en fortsatt god dialog med en tung aktör inom svenskt näringsliv. Från regeringen är det dock fortsatt oroväckande passivt och tyst, trots Di:s omfattande skriverier.
– Trots att konkurrenskraft har varit ett av regeringens ledord, så har de inte lyckats ta fram ett enda konkret förslag på hur vi ska komma till rätta med de allt längre betaltiderna i Sverige. Ett beteende som slår hårt mot företagens konkurrenskraft och som dessutom börjar bli på en nivå som utsätter styrelser, ägare och leverantörer för enorma finansiella risker, säger han.

Sinfs vd Sanna Arnfjorden Wadström efterlyser även hon krafttag från regeringen:
-Lönsamhetssiffrorna för Underleverantörerna är rekordlåga. De har gått ner konstant sedan 2017. Samtidigt har betaltiderfrågan hanterats anmärkningsvärt lamt av regeringen under mandatperioden. Det är på tiden att vi får se handlingskraft från Näringsdepartementet och Ebba Busch. Vi sammanstrålar gärna för en fortsatt dialog fortsätter Sanna Arnfjorden Wadström.

Intressegruppen bakom Betaltider väntar fortfarande på en inbjudan till ett krismöte från energi- och näringsminister Ebba Busch. – Den totala tystnaden till trots hoppas vi på att det pågår febril aktivitet för att jobba fram konkreta förslag på departementet, och att vi även på EU-nivå kan få till konkreta och väl fungerande regleringar som fungerar för alla företag, små som stora. När vi ser att något inte fungerar och att det förvärras, då är det regeringens och politikens ansvar att komma med konkreta åtgärder och förslag för att reglera och styra upp. De åtgärderna har vi inte sett än.

Långvarigt engagemang

Anders Persson säger att det skett ett förtydligande av den frivilliga branschöverenskommelsen, uppförandekoden. Detta efter att Di uppmärksammat hur storföretag valt att runda rapporteringsskyldigheten till Bolagsverket genom att använda sig av olika mellanhänder.

En viktig del i arbetet är Kansliet för Betaltider, som stöder föreningen genom att följa upp och analysera betalningsvillkor i Sverige, skapa dialog mellan olika intressenter och föreslå åtgärder för att stärka företagens ekonomiska trygghet. Genom att lyfta fram data och berättelser från företag kan kansliet belysa de utmaningar som finns och driva på förändring.

I mer än 15 år har Sinf och FKG baxat frågan om hur vi skapar ett långsiktigt hållbart näringsliv genom ett respektera varandra som affärsparter. Än är sista ordet långt ifrån sagt.
Med fortsatt engagemang och samarbete fortsätter föreningen Betaltider att vara en kraft att räkna med i arbetet för schyssta betalningsvillkor och en mer stabil framtid för Sveriges företag.

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk