USA:s president Donald Trump införde omfattande tullar. Nu har han pausat dem, i alla fall för de länder som inte vidtagit motåtgärder. Det enda vi i dag kan vara säkra på är att det är mycket osäkert vad som händer härefter. Besluten är snabba och kan ändras från den ena timmen till den andra.
USA:s president Donald Trump har meddelat en 90-dagars paus i införandet av de tidigare aviserade tullarna på varor från EU, inklusive Sverige. Under denna period kommer en generell tullsats på 10 procent att tillämpas på import från de länder som inte infört svarstullar mot USA. Kina undantas från denna paus och möter istället en höjning av tullarna till 125 procent.
Bakgrund
Den 2 april 2025 tillkännagav USA omfattande tullar på 20 procent på varor från EU och 25 procent på utlandsproducerade bilar. Dessa åtgärder väckte oro inom den svenska industrin, särskilt inom fordons- och kemiindustrin, där företag förutspådde betydande negativa konsekvenser. Den 9 april meddelade dock president Trump en 90-dagars paus för dessa tullar för de länder som inte vidtagit motåtgärder, vilket innebär att tullsatsen under denna period sänks till 10 procent. Kina, som svarat med egna tullar, möter istället en höjning till 125 procent.
– Trumps tullar – och framför allt den osäkerhet han sprider – väcker stor oro, säger Carl Aschan, vd på Sinf. Dessa tullar riskerar att påverka hela den svenska ekonomin. Enligt vår senaste exportbarometer (2020) exporterade drygt 80 procent av våra medlemmarna och knappt 70 procent importerade. Att tullarna nu pausats ger regeringen mer tid att säkerställa att andra viktiga konkurrensförutsättningar – såsom tillgången till el till rimliga priser, tillräcklig kompetensförsörjning och snabba tillståndsprocesser – kommer på plats både i Sverige och EU. Men situationen är fortsatt allvarlig, avslutar Carl Aschan.
Effekter på svensk industri under pausperioden
Den tillfälliga sänkningen av tullarna till 10 procent ger svenska företag ett andrum att analysera situationen och förbereda sig för framtida scenarier. Trots att tullsatsen är lägre än de ursprungligen aviserade 20 procenten, innebär den fortfarande en ökad kostnad för exportörer. Företag inom fordonsindustrin, kemiindustrin och andra exportberoende sektorer bör använda denna period för att:
• Utvärdera leveranskedjor: Identifiera möjligheter att minska beroendet av komponenter och råvaror som påverkas av tullarna.
• Diversifiera marknader: Utforska och expandera till andra internationella marknader för att minska beroendet av den amerikanska marknaden.
• Förbereda för olika scenarier: Utveckla strategier för att hantera både en eventuell återgång till högre tullar efter pausperioden och möjligheten att tullarna avskaffas helt.
Framtidsutsikter och strategiska överväganden
Den 90 dagar långa pausperioden bör ses som en möjlighet för svenska företag att stärka sin motståndskraft mot handelspolitiska förändringar. Det är viktigt att noggrant följa utvecklingen i handelsrelationerna mellan USA och EU, samt att delta i branschdialoger och samarbeten för att gemensamt hantera de utmaningar som uppstår. Att proaktivt anpassa affärsstrategier och operationsmodeller kan bidra till att mildra negativa effekter och identifiera nya möjligheter i en föränderlig global handelsmiljö.
Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!