Sinfs avtal med IF Metall – industriavtalet – löper ut den 31 maj. Parterna växlade sina avtalsyrkanden den 20 mars. Förhandlingar om nytt avtal kommer att inledas under april månad.
IF Metall har yrkat på lönehöjningar om 1 438 kr per månad vilket motsvarar en procentuell höjning om 4,2 procent. Utöver detta har IF Metall bland annat yrkat på ytterligare delpensionsavsättning, rätt till förskottsemester, rätt till ledighet för att pröva på annat arbete, ett nytt ob-tillägg för nattarbete, och dessutom att regeln om att endast fulla halvtimmar ska medräknas vid övertidsersättning ska tas bort.
Sinf har avvisat IF Metalls lönekrav och motsatt sig ytterligare avsättningar till delpension. En av de viktigaste frågorna för Sinf är att avtalat ob-tillägg anpassas till övriga kollektivavtal inom tillverkningsindustrin. Sinf har också bland annat yrkat på att det ska införas skrivningar om användandet av mobiltelefon på arbetstid, att arbetsgivarens skyldighet att administrera fackavgifter tas bort och att reglerna om visstidsanställning förbättras.
Den ekonomiska verkligheten präglas av en osäker marknad där vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur och där inflationen åter tagit fart. Företag inom industrin står inför ökade kostnader och minskad efterfrågan, vilket gör det särskilt utmanande att möta de löneökningar som IF Metall föreslår.
– Vi förstår behovet av reallöneökningar för anställda inom Sinfs avtalsområde, men lönehöjningarna måste anpassas till den ekonomiska verkligheten. Att pressa fram orimliga löneökningar riskerar att leda till färre jobb och försämrad konkurrenskraft för Sveriges små och medelstora tillverkningsföretag, säger Carl Aschan, vd på Sinf.
Vi eftersträvar en hållbar löneutveckling som säkerställer både företagens långsiktiga överlevnad och trygga anställningar för medarbetarna. Därför är det avgörande att avtalsförhandlingarna präglas av realism och ansvarstagande.
Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!