Sanna Arnfjorden Wadström_K.Pohl 10

Regeringens budget ger få effekter för företagen

När finansminister Elisabeth Svantesson idag presenterade regeringens budget för 2025, lyfte hon fram vikten av att öka produktiviteten för att stimulera tillväxten. Skattesänkningarna är historiskt stora och berör i första hand privatpersoner, nästan hälften av reformutrymmet. Men vad innehåller budgeten egentligen för Sveriges små och medelstora företag?

Här är några viktiga förändringar i budgeten 2025: 

  1. För riktigt små företag utan anställda utvidgas Växa-stödet från 1 till 2 personer vilket kan hjälpa småföretag våga anställa sina första medarbetare. Så som stödet ser ut idag kan företag få sänkt arbetsgivaravgift i upp till 24 månader i följd för den först anställda. Med stödet blir ålderspensionsavgiften idag (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kr/mån. På ersättning över 25 000 kr betalar man full arbetsgivaravgift (31,42 procent). Stödet utökas nu från den först anställda till de första 2 anställda. 
  2. Expertskatt och arbetskraftsfrågor: Budgeten gör expertskatten mer generös, vilket underlättar för utländsk arbetskraft att arbeta i Sverige. Detta kan potentiellt öka tillgången på kvalificerad arbetskraft. 
  3. Satsningar på forskning och utveckling: Man ökar anslagen med 1,5 miljarder med målet att öka svensk innovationskraft. Trots att det kan vara utmanande för mindre företag att navigera i ansökningsprocesserna, innebär en ökad budget för FoU en potential för teknologisk utveckling och innovation inte minst inom grön omställning. 
  4. Stärkt krisberedskap och säkerhet: Ökade anslag till polis, rättsväsende och försvarsverksamhet är fokusområden för regeringen och tänkt att bygga ett tryggare Sverige. Försvarsanslagen fördubblas från 2022 till 2027 så här kan finnas stora affärsmöjligheter för företagen försäljningsmässigt framåt. 
  5. Ambitionen är att fortsätta med regelförenklingsarbetet vilket vi välkomnar. Det finns mycket stor frustration hos företagen över all den tid som slukas och de enorma kostnader som byråkratin kostar. Enklare regler kan minska den administrativa bördan och göra det lättare för småföretagare att fokusera på sin kärnverksamhet och på tillväxten. 

Regeringens budget för 2025 innehåller flera lovande initiativ som skattesänkningar. Dock, finns en oro att många av de mer specifika åtgärderna för små och medelstora företag (SME) kan förlora sig i skuggan av större infrastrukturprojekt och forskningssatsningar som ofta blir svårtillgängliga för de mindre företagen.  

För småföretagare som redan kämpar med kapitaltillgång och byråkratiska hinder är dessa satsningar otillräckliga och svårtillgängliga. Även om förbättringarna i expertskatten och jobbskatteavdrag som gynnar arbete är välkomna, är det viktigt att regeringen fortsätter att arbeta för att göra alla nya resurser och stödåtgärder mer tillgängliga för SME-företagen. Det är de små och medelstora företagen som driver innovation och jobbskapande på lokal nivå, och deras behov bör vara i förgrunden när nya ekonomiska politikåtgärder utformas. 

Summerat kan sägas att åtgärderna till företagen är futtiga och inte alls möter den minskade lönsamhet och den enorma utmaning att skaffa kapital till investeringar som företagen behöver.  

Vi skulle behöva sänkta arbetsgivaravgifter, lagstiftning på max 30 dagars betalningstid och avskaffande av de högre sjuklönekostnaderna som infördes i somras. 

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk