Sinf-2025-Porträtt_Lifestyle_Grupp-22 (1)

Möjlighet till spårbyte borttagen

Riksdagens har beslutat att ta bort möjligheten till spårbyte den 1 april. Därmed försvinner den tidigare möjligheten att ansöka om arbetstillstånd efter avslag på asylansökan, liksom möjligheten till förlängning av arbetstillstånd under vistelse i Sverige.

Asylsökande har tidigare kunnat få ett arbetstillstånd genom spårbyte, efter avslag på ansökan om asyl. De har också kunnat förlänga tillståndet här i landet. Detta gäller alltså inte längre och sträcker sig 4 år tillbaka i tiden.

Personer som ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete måste i fortsättningen göra ansökan från hemlandet och invänta beslut där. Anställda som fått arbetstillstånd genom spårbyte får fortsätta arbeta så länge tillståndet gäller, men kan inte få förlängt tillstånd. De måste nu åka tillbaka till hemlandet för att förlänga arbetstillståndet när löptiden går ut.

– Den nya regeln om förbud mot spårbyte är en nagel i ögat för småföretagare som har utländsk arbetskraft. Det kan vara svårt att hitta personal med rätt kompetens i alla delar av Sverige och regler som inte är flexibla för att förse företagen med arbetskraft är givetvis bekymrande, säger Nathalie Fors bolagsjurist samt styrelseledamot i Näringslivets Regelnämnd NNR.

När arbetstillståndet slutar gälla kan Migrationsverket pröva om de har andra skäl för uppehållstillstånd som exempelvis familjeanknytning, eller om det finns skäl för att stoppa en utvisning. Huvudregeln är dock att dessa personer ska lämna Sverige i enlighet med sitt utvisningsbeslut. Om de inte gör det kan de få återreseförbud.

Om du som arbetsgivare har en anställd som påverkas av lagändringen kan ni inleda en ny ansökan om uppehållstillstånd på grund av arbete. Då krävs att den anställde lämnar Sverige, gör sin ansökan om arbetstillstånd och inväntar beslut från hemlandet eller ett annat land där hen har rätt att bo. Detta förutsatt att inte något undantag är tillämpligt.

 

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk