EU-domstolens avgörande nyligen tydliggör vilka företag bemanningsdirektivet är tillämpligt på och två viktiga kriterier för att företaget ska klassas som bemanningsföretag. Det blir genom domen tydligt att traditionella konsultföretag faller utanför direktivets tillämpning.
EU-domstolen har nyligen klargjort tillämpningsområdet för bemanningsdirektivet, vilket är av stor betydelse för den svenska uthyrningslagens 24-månadersregel. Domen tydliggör att direktivet endast är tillämpligt på företag vars verksamhet delvis eller helt består av att hyra ut arbetskraft till andra företag. Enligt domen gäller bemanningsdirektivet när en arbetstagare står under direkt ledning och kontroll av kundföretaget, vilket innebär att kundföretaget styr hur och vilka arbetsuppgifter som ska utföras samt övervakar arbetets utförande.
Domen understryker två viktiga kriterier för att ett företag ska klassas som ett bemanningsföretag. För det första krävs att företaget anställer personal med syftet att hyra ut dem som resurser till kundföretag, där kundföretaget fritt kan använda arbetskraften. För det andra krävs att arbetsledningsrätten övergår till kundföretaget, vilket innebär att det är kundföretaget som ger instruktioner om hur arbetet ska genomföras och även kontrollerar arbetets kvalitet och efterlevnad av interna regler.
Genom domen blir det tydligare att traditionella konsultföretag, som anställer personal för att leverera specifika tjänster snarare än för uthyrning, faller utanför bemanningsdirektivets tillämpning. Dessa företag agerar snarare som leverantörer av specialistkompetens än som bemanningsföretag, då deras personal inte står under samma direkta kontroll och övervakning från kundföretagets sida.
Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!