Regeringens krav på inkomst för en arbetskraftsinvandrare är drygt 28 000 kronor i månaden och en höjning till knappt 36 000 kronor har aviserats. Det uppges vara vad som krävs för att ha god försörjning. Samtidigt har migrationsminister Johan Forsell gått ut med att kravet för att få svenskt medborgarskap är 20 000 kronor i månaden.
– Det här skapar problem, säger Carl Aschan som är vd på Sinf. Vad menar regeringen är en rimlig nivå för självförsörjning? Därutöver har vi en fungerande lönebildningsmodell, där arbetsmarknadens parter sätter nivåerna i förhandlingar. Det måste en regering respektera.
Regeringen föreslår alltså att en månadslön på 20 000 kronor ska vara tillräcklig för att beviljas svenskt medborgarskap. Det meddelade migrationsminister Johan Forssell i en intervju med Sveriges Radio. Förslaget får hård kritik från både företagare och Svenskt Näringsliv. Det skriver Tidningen Näringslivet.
Kritikerna menar att det saknas en röd tråd i regeringens politik. Samtidigt som 20 000 kronor anses räcka för medborgarskap, har regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna aviserat ett höjt lönekrav för arbetskraftsinvandrare till knappt 35 600 kronor i månaden.
– Det här blir otroligt rörigt, säger Joakim Gustafsson, företagare inom skogssektorn, till Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson instämmer och påpekar att politiken blandar sig i lönebildningen, som traditionellt är arbetsmarknadens parters ansvar.
Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv riskerar höjningen av lönegolvet dessutom att minska BNP med 30 miljarder kronor årligen.
– Johan Forsell har dessutom gått ut med att lönegolvet för arbetskraftsinvandrare ligger långt ner på företagens prioriteringslista. Det stämmer inte, hela 61 procent av underleverantörerna upplever en brist på arbetskraft. Det slår hårt mot deras respektive verksamhet, avslutar Carl Aschan.
Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!