Automation Smålands spaning på CNC Factory

I början av maj deltog Sinf vid Automation Smålands trendspaning i Värnamo hos företaget CNC Factory. Dagen bjöd på det allra senaste inom automation och Industri 4.0. Mikael Svensson på CNC Factory var värd för dagen och han berättade om hur de arbetar med att modernisera genom att förlänga livslängden på CNC- och verktygsmaskiner. Vi fick en förhandsvisning av vad CNC Factory förberett till Värmano Industriexpo 2019. Exempelvis fick vi se och uppleva VR som verktyg för att renovera en utrustning samt en visning av Sandviks nya lösning för programmering av CNC-maskiner.

Under förmiddagen berättade Tillväxtverkets Björn Langbeck bland annat hur duktig svensk småföretagarindustri är och vilken potential som finns. Det finns många områden där dagens teknik kan förenkla och automatisera vilket sänker både kunders och leverantörers kostnader samtidigt som leveranssäkerheten förbättras. Ett exempel på det är automatiserade kundprocesser som när du beställer mat per automatik på restauranger som Pinchos eller flera av dagens hamburgerrestauranger.

– Vi i Sverige ligger långt fram när det gäller digitalisering och automation. Mycket av det som presenterades på vårens Hannovermässa har t.ex. funnits i Sverige ett tag. Idag har vi kommit långt och det finns handgripliga lösningar på en rad tekniska innovationer vilket är mycket spännande, berättar Sanna Arnfjorden Wadström, VD för Sinf.

Check för digitalisering

Jenny Hörnlund, från Sandvik Applied Manufacturing Technologies, berättade också att många av de små företagen som varit med i många år, inte vet var de ska börja digitalisera och modernisera tekniken.

– Småföretagen går ofta direkt på delar i produktionen och fokuserar på att göra en förändring lokalt där det krävs. Inte sällan hamnar man i diskussioner om vilka digitala verktyg som man bör satsa på. Jag råder dig som företagare att ta ett steg tillbaka och försöka se helheten i verksamheten först. Var är ni idag och var vill ni vara om fem till tio år, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Utifrån detta bör du sedan genomföra de förändringar som krävs. På så sett ger förändringarna långsiktiga effekter och vinst i ett längre perspektiv. Det finns bra stöd att få via Tillväxtverket och under dagen presenterades Robotlyftet av Anna Öhrwall Rönnbäck, Luleå tekniska universitet, och Björn Langbeck, Tillväxtverket. Robotlyftet är en check som små tillverkande företag kan söka för att köpa in kunskap/tjänster för innovativ automation och digitalisering. Läs mer och ansök här>

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk