Nya lagar som träder i kraft under

Nya regler inför 2025

Nytt år innebär som vanligt att nya lagar och förordningar träder i kraft. Sinf listar de förändringar vi bedömer att ni behöver känna till.

Frånvarouppgifter ska lämnas i arbetsgivardeklarationen
Uppgifter om arbetstagares frånvaro från arbetet av skäl som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen. Uppgifterna ska lämnas av den som är skyldig att lämna en arbetsgivardeklaration, det vill säga bland annat arbetsgivare. Skatteverket lämnar över uppgifterna till Försäkringskassan, som stämmer av mot frånvarouppgifterna som lämnats av den enskilde i ansökan.

Utvidgat växa-stöd
Nedsättningen av arbetsgivaravgifter (det så kallade växa-stödet) utvidgas från att omfatta den först anställda till att omfatta upp till två anställda hos enmansföretag. Samtidigt höjs beloppsgränsen från 25 000 kronor till 35 000. De nya reglerna gäller för anställningar som påbörjas efter den 30 april 2024 och tillämpas på ersättning som ges efter den 31 december 2024.

Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur börjar gälla
En ny regelstruktur börjar gälla för Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd. 67 föreskrifter har slagits ihop till 15 mer omfattande föreskrifter, som insorterats på ett nytt sätt. Syftet är att göra det lättare att hitta och förstå vilka regler som gäller på en arbetsplats, vilka regler som gäller för vem samt förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet och förbättra enhetligheten och begripligheten genom ett enklare språk.

Prisbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp för 2025
Prisbasbeloppet för 2025 har fastställts till 58.800 kronor och det förhöjda prisbasbeloppet till 60 000 kronor.

Inkomstbasbelopp och inkomstindex för 2025
Inkomstbasbeloppet för 2025 har fastställts till 80 600 kronor och inkomstindex till 220,23 kronor.

Höjda förseningsavgifter för sena årsredovisningshandlingar
Förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar höjs generellt. För privata aktiebolag blir den första och andra avgiften 7 500 kronor och den tredje blir 15 000 kronor. Avgifterna för publika aktiebolag är även i fortsättningen dubbelt så höga.

Nya regler för EU:s blåkort
EU:s nya blåkortsdirektiv syftar till att förbättra möjligheterna att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare samt även underlätta deras rörlighet inom EU. Kravet för blåkort är en högkvalificerad anställning om minst sex månader med en lön om minst 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige samt högskoleutbildning. Färre personkategorier undantas från möjligheten att beviljas ett EU-blåkort och möjligheten att byta från andra typer av uppehållstillstånd till ett EU-blåkort inifrån Sverige utökas.
En utländsk medborgare som vill byta till ett annat slag av arbete eller till en annan anställning ska inte längre behöva ansöka om ett nytt EU-blåkort, utan istället anmäla byte av arbetsgivare eller förändringar som påverkar villkoren för tillståndet till Migrationsverket. Den som beviljats ett EU-blåkort av en annan EU-stat får resa in i Sverige och bedriva affärsverksamhet i högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Justeringar i miljöbalkens regler om miljöprövning
Regelverket för miljöprövning förenklas genom större enhetlighet och tydligare kravnivåer. Ändringarna innebär bland annat att ändringstillstånd kan användas i större utsträckning än tidigare och att giltighetstiden för tillstånd kan förlängas med tre år.
Länsstyrelsens uppgifter under avgränsningssamrådet utvecklas för att öka möjligheterna att få fram ett bra underlag och för att förtydliga utfallet av samrådet.
Användning av tidplaner ska öka och det ska hållas fler muntliga förberedelser, med syfte att fler mål ska kunna avgöras utan huvudförhandling och utrymmet för digital handläggning ska öka.

Sinf är en oberoende arbetsgivarorganisation som organiserar små och medelstora industri- och tjänsteföretag, med eller utan kollektivavtal. Om du inte är medlem och vill ha svar på fler frågor eller titta på juridikbanken – bli medlem!

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk