Står ditt företag säkert mot ID-kapningar?

Står ditt företag säkert mot ID-kapningar?

ID-stölder fortsätter att vara ett av de vanligaste brotten i Sverige. Försöken till id-bedrägeri ökar år för år men har under 2020 varit ett extra populärt brott. Två miljoner svenskar utsattes för försök till id-kapning och i 204 000 fall lyckades man. En utsatt grupp är företagaren där en ID-kapning kan leda till ett tillfälligt övertagande av hela företag.

ID-kapningar har ställt till det rejält för många företagare. Många får stopp på intrånget i tid och har därmed tur att det ”endast” tog en massa tid att reda ut eländet. Andra hade mindre tur med skador och höga kostnader till följd, dessutom finns sällan eller inga försäkringar som täcker skadorna. Sinf kommer med anledning av detta att inom kort erbjuda ett bra skydd mot detta till våra medlemsföretag, men fram till dess så tipsar vi om fem saker du själv kan göra för att skydda dig mot ID-stöld:

  1. Först och främst ha kontroll på din fysiska brevlåda och din post så den inte är tillgänglig för obehöriga. Se till att brevlådan är låst och om du ska åka bort se till att någon kan tömma den, annars lagra din post hos PosttNord. Se också till att riva all post med personliga uppgifter. Genom att riva post hindrar du bedragare som sysslar med dumpster diving att komma åt dina personuppgifter.
  2. Spärra obehörig adressändring. Vissa bedragare använder adressändringsblanketter för att ta över din post och på så vis undanhålla dig eventuella fakturor för köp i ditt namn. Du kan på www.skatteverket.sespärra obehörig adressändring så att enbart du själv kan ändra den med ditt BankID.
  3. Genom att även skaffa Adresslåset på www.adressandring.se kompletterar du ovan punkt så att ingen annan än du varken kan adressändra, eftersända eller lagra posten. Du får dessutom då en varning via sms och e-post om någon gör en ändring i din adress.
  4. Ett bra komplement för att skydda sig mot ID-kapning är att skaffa en digital brevlåda, exempelvis Kivra, där du får viktig post såsom deklaration, fakturor, kreditupplysningar och lönespecifikationer. Det är säkrare än både vanlig post och e-post. Läs mer hos www.kivra.se
  5. Om du misstänker att du utsatts för försök till id-kapning kan du spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen genom att registrera en så kallad bedrägerispärr. Genom att använda dig utav en bedrägerispärr kommer möjligheten att göra kreditupplysningar hos de olika aktörerna att spärras. Detta resulterar i att du försvårar för obehöriga personer att få kredit i ditt namn.

Har du frågor om företagssäkerhet eller blivit utsatt för bedrägeri kontakta Sinfs bolagsjurist Jennie Nilsson med dina frågor.

 

 

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk