Juristen svarar Magnus Lindström

Även om en uppsägning kan upplevas som en personlig kris för många så behöver en uppsägning inte alltid innebära en väg in i lång arbetslöshet, enligt Sinfs chefsförhandlare Magnus Lindström.

Omställning istället för arbetslöshet

Tråkigt nog får vi på Sinf många samtal just nu från våra medlemmar, som i spåren av Coronaepidemin, står inför det svåra beslutat att eventuellt behöva varsla anställda om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Även om en uppsägning kan upplevas som en personlig kris för många så behöver en uppsägning inte alltid innebära en väg in i lång arbetslöshet, enligt Sinfs chefsförhandlare Magnus Lindström. Tvärtom så hamnar de flesta efter en omställning i en ny sysselsättning och ibland kan det till och med innebära en positiv förändring i livet.

Sinfs medlemmar som omfattas av kollektivavtal har tecknat omställningsförsäkringar för sina anställda som underlättar för den som blir uppsagd att gå vidare i arbetslivet. För arbetare gäller Trygghetsfonden TSL och för tjänstemän Trygghetsrådet TRS. Försäkringarna ger de uppsagda arbetstagarna möjligheter till coachning, kompetensutveckling, intervjuträning, granskning av CV eller kanske hjälp med att starta eget. Den som har varit anställd i fem år kan också ha rätt till ekonomisk ersättning. Enligt TSLs senaste kvartalsrapport har 9 av 10 uppsagda, drygt 3000 personer, fått nytt jobb, börjat studera eller startat eget företag under första halvåret 2020. De flesta får ett nytt jobb inom 3-6 månader.

Många anställda omfattas dessutom genom sina medlemskap i fackförbund av förmånliga inkomstförsäkringar som fyller ut a-kassan under viss period.
Läs gärna mer om båda omställningsförsäkringarna på: TSL eller TRS.

Vill du också teckna kollektivavtal och ta del av de möjligheter dessa ger bl.a. i samband med korttidsarbete?
Kontakta Magnus.

Senaste nytt

  • Prenumerera på nyhetsbrev

Obligatorisk